AVRUPA KONSEYİ’NDEN TÜRKİYE’YE KAVALA BASKISI
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’yi Osman Kavala hakkındaki AİHM kararının gereğini yerine getirmeye çağırdı: “Kavala derhal serbest bırakılmalı.”
04 Aralık 2020 Cuma 09:49
Türkiye’nin de üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi’nin siyasi karar alma organı olan Bakanlar Komitesi, üç yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep eden bir karar aldı.
Komite’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nihai kararlarının uygulanmasını denetleme yetkisine atıfta bulunulan kararında, AİHM’in Kavala hakkında verdiği ihlal kararlarına dikkat çekildi.
AİHM, Osman Kavala’nın tutukluluğunun makul şüphe oluşturabilecek kanıtlara dayanmadığı, siyasi olduğu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) başvuruyu makul bir sürede incelemediği gerekçeleriyle Kavala hakkında hak ihlali hükmünde bulunmuştu.
“İhlal sürüyor” uyarısı
DW Türkçe’de yer alan habere göre Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararında, Türkiye’ye, Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararını uygulamakla yükümlü olduğu vurgulandı.
Kararda, Kavala’nın tutukluluğunun devamının AİHM kararında yer alan ihlallerin sürdüğü anlamına geldiği de hatırlatıldı.
Ayrıca kararda Kavala’nın derhal serbest bırakılması “güçlü bir şekilde” talep edildi.
Konuyla ilgili gelişmelerin en geç Komite’nin 2021 Mart ayında yapılacak bir sonraki toplantısında değerlendirileceği kaydedildi.
Komite’deki Almanya faktörü
Almanya, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin dönem başkanlığını 18 Kasım’da devralmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da altı aylık dönemde öncelikleri arasında AİHM kararlarına uyum mekanizmalarının iyileştirilmesini saymıştı.
Şu an AİHM’in önünde 60 bin dava dosyası bulunduğuna ve dosyaların yüzde 40’a yakın bir bölümünün Rusya ve Türkiye ile ilgili olduğuna işaret eden Maas, “Bazı üye ülkelerin ulusal yasalara öncelik verme çabalarına tabii ki son derece eleştirel yaklaşıyoruz” demişti.
Osman Kavala ikinci kez tutuklanmıştı
Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.
Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.
İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
18 Şubat 2020’de yapılan karar duruşmasında mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine hükmetti.
Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.
Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.
Osman Kavala’nın tutukluluğunun hukuki olmadığına ilişkin yaptığı bireysel başvuruyu 29 Eylül’de karara bağlaması beklenen Anayasa Mahkemesi ise başvurunun görüşmesini erteledi.
Kavala hakkında aynı gün hazırlanan yeni iddianame ise mahkemeye sunuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası istendi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.