29 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin11°C

AVRUPA BİRLİĞİ, GOOGLE'A 1,49 MİLYAR AVRO PARA CEZASI VERDİ

AB, Google'a, reklam hizmeti AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1,49 milyar avro para cezası verdi.

Avrupa Birliği, Google'a 1,49 milyar avro para cezası verdi

20 Mart 2019 Çarşamba 14:49

Avrupa Birliği (AB), Google'a, reklam hizmeti AdSense'de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1,49 milyar avro para cezası verdi.

AB'nin aldığı karar, Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Yönetmeliği olarak adlandırılan yönetmeliğin oylanmasının hemen öncesine gelmesi açısından dikkat çekici.

AB - GOOGLE GERİLİMİ

Avrupa Birliği’nin yeni telif hakları yönetmeliğine dair son tartışmaların yapılacağı tarih 26 Mart olarak açıklandı. Planlamada bir değişiklik yapılmazsa yönetmeliğin oylanması 26 ya da 27 Mart günü gerçekleşecek. Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Yönetmeliği olarak adlandırılan yönetmeliğin 11. ve 13. maddeleri Internet’te haberler ile bilgi, kültür ve sanat ürünlerinin paylaşım şeklini değiştirmeyi hedefliyor.

Madde 11, Google Haberler gibi haber kaynaklarına link veren servisler için eğer alıntılanacak haberin kaynağı ile telif anlaşması yapılmamış ise “tek kelimelik ya da çok kısa” alıntılara izin veriyor. Bu “çok kısa”nın telif cezası yememek için ne kadar kısa olması gerektiği ise fazlasıyla belirsiz. Bu madde yürürlüğe girdiğinde Google haberler ve benzeri servislerin iki seçeneği var. Ya ilgili maddenin yürürlükte olduğu bölgelere hizmet vermeyi durduracaklar ya da ilgili bölgelerin belli başlı büyük basın-yayın kuruluşlarıyla toplu telif anlaşmaları yapacaklar. 2014’te İspanya’da benzer bir yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Google Haberler, İspanya’ya hizmet vermeyi durdurmuş ve haber sitelerinin tıklanma oranlarında ve dolayısıyla reklam gelirlerinde kayda değer bir düşüş yaşanmıştı. Google, AB'nin telif yasasını onaylaması halinde Google Haberler uygulamasına Avrupa genelinde son vereceğini ilan etmişti.

AB'NİN GOOGLE'A VERDİĞİ İLK CEZA DEĞİL

22 Haziran 2017'de Google, alışveriş sonuçlarında rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından 2.42 milyar avro cezaya çarptırılmıştı.

18 Temmuz 2018'de ise Avrupa Birliği (AB), Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a 4,3 milyar avro para cezası vermiş ve bunun üzerine Google uygulamalarını kullanacak cihaz üreticilerinden ücret alacağını duyurmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.