ASKER, DEMOKRASİYİ HAZMEDEMEDİ
Ünlü sanatçı Erdoğan, açılımın isminin ne olursa olsun Türkiye için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
18 Ocak 2010 Pazartesi 11:12
Ünlü sanatçı Özdemir Erdoğan, açılımın isminin ne olursa olsun Türkiye için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Ayrımcılıkların, gruplaşmaların birlik ve beraberliğe zarar verdiğini anlatan Erdoğan, "Devletin kuruluş felsefesi birçok kişiyi tatmin etmediğinden açılım bir ihtiyaç oldu." ifadelerini kullandı.
Zaman'ın gündemle ilgili sorularını cevaplayan Özdemir Erdoğan, devletin kuruluş yıllarında bazı unsurların yok sayıldığını, görmezden gelindiğini anlattı. Zorlamaların bir sonuç vermediğinin görüldüğünü ifade eden sanatçı, "Biz burada 1000 senedir beraber yaşadığımız insanlarla bir türlü demokratik bir ortamda buluşamadık. Niye böyle, niye uzlaşma kültürü yok? 80 senedir halledilemeyen, birlikte yaşama keyfini gösteremeyen, devamlı ayrımcılık yapan, devamlı gruplaşma hali bu ülkeye büyük zarar verdi. Devletin kuruluş felsefesi birçok kişiyi tatmin etmediğinden açılım bir ihtiyaç oldu. En başından başka bir yöntem bulunmalıydı. Bu yöntemin şimdiki adı 'demokratik açılım'dır. Biz Türk'ü, Kürt'ü, Çerkez'i, Ermeni'si ile Anadoluluyuz." ifadelerini kullandı.
ASKER, DEMOKRASİYİ HAZMEDEMEDİ
Ünlü sanatçı, askerin siyasete müdahalesini de eleştirdi. Askerin demokrasiyi özümseyemediğini anlattı: "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran insanlar genelde asker kökenliydi. Demokrasiyi hiçbir zaman özümsemediler. Ve kendilerinin her konuda söz söylemelerini bir imtiyaz olarak gördüler. 'Bu Cumhuriyet'in asıl sahibi biziz' gibi bir algı oluştu. Dolayısıyla halkın devlet işlerinde olmalarını hazmedemediler. Halkın verdiği oyları çok önemsemediler. 'Bunların verdiği oyla devlet mi yönetilir?' dediler. Darbe planlarının altında da bu ruh hali yatıyor." Erdoğan ayrıca erken seçim isteyenlerin çözüm üretmediklerini, bozuk plak gibi aynı şeyleri söylediklerini ifade etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.