ANKARA'DAN ÖCALAN'A ÇEKİLME YANITI
HPG'nin önceki gün "Artık sessiz kalmayacağız" mesajını vermesinin ardından dün Diyarbakır'da 98 belediye başkanına 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
04 Ağustos 2011 Perşembe 05:14
PKK'nın askeri kanadı HPG'nin önceki gün "Artık sessiz kalmayacağız" diyerek ateşkesin pratik olarak bittiği mesajını vermesinin ardından dün Diyarbakır'da 2009 yılında "Öcalan'ın koşulları düzeltilsin" açıklaması yapan 98 belediye başkanına 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
PKK’nın askeri kanadı HPG’nin kamuoyunun dikkatinden kaçan 2 Ağustos tarihli açıklaması, örgütün 10 Temmuz’da Diyarbakır Lice’de 2’si asker 3 kişiyi kaçırmasıyla başlayan ve en son 1 Ağustos’taki Van Başkale saldırısıyla somutlaşan çizgisinin adını koydu.
Açıklamadaki kritik bölümde özetle şöyle deniliyordu: “Gerici zihniyetin saldırıları karşısında artık gerilla güçleri olarak sessiz kalmayacağız. Üzerimize gelindiği müddetçe gereken cevabı misliyle vereceğiz.” Devrimci Halk Savaşı’na hazır olunduğu da belirtilen açıklamadaki “Artık sessiz kalmayacağız” ifadesi, KCK’nın 1 Temmuz’da süreci “Tarafların kıyasıya savaşı” diye tarif etmesiyle birlikte düşünüldüğünde rasgele seçilmiş olmadığı izlenimi bırakıyor. HPG’nin ‘çatışmasızlık’ döneminde büyük çaplı eylemler yapmamakla birlikte misilleme hakkını kendinde saklı tuttuğu ve bu tür saldırılar da düzenlediği göz önüne alındığında örgütün önceki günkü açıklaması niteliksel bir değişime işaret ediyor.
Öcalan’ın geçen hafta aradan çekildiğini ilan etmesi ve DTK’nın 31 Temmuz’da Öcalan’ın geri dönüş için ileri sürdüğü ‘sağlık, güvenlik ve özgürlük’ koşullarını kendisine temel politik hedef olarak belirlemesine paralel şekilde örgütün askeri planda ateşkese ya da ‘çatışmasızlık’ dönemine pratikte son verdiği anlaşılıyor.
PKK tarafında Türkiye çapında gerilimi tırmandıracak bu gelişmelere karşılık dün Ankara cephesinde bir o kadar kritik gelişmelere tanık olundu.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin KCK davasında “Yargılamayı engelledikleri” gerekçesiyle sanık avukatları ve mahkemenin talebine rağmen avukat görevlendirmeyen Diyarbakır Barosu yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmasının yanı sıra çok daha önemli olarak 4 Aralık 2009’da “Öcalan’ın barışa ve çözüme katkı sunabileceği koşullar oluşturulmalı, olgunlaştırılmalıdır” eksenli ortak açıklama yapan eski DTP’li 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclis başkanı hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
2009 yerel seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu’da seçilen o zamanki DTP, bugünkü BDP çizgisindeki tüm belediye başkanlarını sanık sandalyesine oturtan bu davanın açılış günü ve içeriği, Ankara’nın İmralı ve Kandil’e cevabi mesajı olarak görünüyor ve PKK’nın etkisizleştirilmesi hedefinden milim sapmayacağına işaret ediyor.
Türkiye’nin çatışmalı günlere dört nala gittiğini haber veren bu gelişmelerin arkaplanında, tarafların yeni toplumsal sözleşme müzakereleri öncesinde güç gösterisine kendilerini mecbur hissetmeleri yatıyor.
Cevdet Aşkın - Radikal
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.