19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir16°C
  • Berlin7°C

ANKARA'DAN ABD'YE: S-400 VE PATRİOT'U AYNI ANDA DÜŞÜNMÜYORUZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: Patriot almayacağız diye bir söylemimiz yok. ABD geç de olsa teklif sunmaya başladı ilgili başkanlık görüşmeye devam ediyor. S-400 ile bunu bir arada düşünmüyoruz.

Ankara'dan ABD'ye: S-400 ve Patriot'u aynı anda düşünmüyoruz

26 Nisan 2019 Cuma 18:15

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD ile Türkiye arasındaki bir dizi sorunu ele alan bir basın toplantısı düzenledi. ABD’yi İran yaptırımları konusunda ikna etmeye çalıştıklarını söyleyen Aksoy, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri konusunda Ankara’da bir tutum değişikliği olmadığını vurguladı. Aksoy, Türkiye’nin Suriye’de ABD’nin çekilmesi sonrası oluşturulacağı belirtilen ancak ilerleme sağlanamayan güvenli bölge konusundaki şartlarını da yineledi.

Aksoy’un basın toplantısından öne çıkan açıklamalar şöyle:

GÜVENLİ BÖLGE: “Suriye’de güvenli bölge konusunda teknik görüşmeler devam ediyor, bir sonraki görev gücünün nerede olacağına dair bizim tutumumuz gayet net, bu bölgenin kontrolü bizde olacak ve PYD YPG bu bölgeden çıkarılacak. Güvenli bölge Türkiye’nin kontrolünde ve 32 km olmalı.”

S-400 KRİZİ: “ABD yönetimi bunu (F35 konusunu) S-400 konusuna bağlamaya çalışıyor ama biz her seviye görüşmelerimizde bunun doğru olmadığını vurguluyoruz. Çalışma grubu kurulması teklifimize henüz yanıt alamadık. ABD’ye güvenlik için S-400 ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz, gerekli önlemlerin her düzeyde alınacağını vurguluyoruz; tehdit unsuru olarak kullanılması ilişkimize yakışmıyor.”

S-400 YERİNE PATRIOT TEKLİFİ: “Patriot almayacağız diye bir söylemimiz yok. ABD geç de olsa teklif sunmaya başladı ilgili başkanlık görüşmeye devam ediyor. S-400 ile bunu bir arada düşünmüyoruz.”

İRAN YAPTIRIMLARI: “İran yaptırımları bölgesel işbirliğine, İran halkına, bizim de ticari ilişkilerimize zarar veriyor, görüşmeler devam ediyor. Tüpraş (ABD’nin İran yaptırımları) konuyu çok yakından takip ediyor, rafineri özelliği de İran petrolüne uygun, ABD’yi ikna etmeye çalışıyoruz.”

İDLİB ÇIKMAZI: “Rusya ile İdlib’te sukunetin sağlanması konusunda hemfikiriz.”

FRANSA’DA SOYKIRIM ANMASI: “[Framsa Cumhurbaşkanı Emmanuel] Macron’un 24 Nisan’ı anma günü ilan etmesini unutmayacağız. Fransızların bir asır önce Ermenilerin silahlandırılıp Türklerin katledilmesinde sorumluluğu var. Ermenistan sözcüsünün üslubu ve kullandığı kelimeler Ermenistan’ın henüz bir devlet geleceğine sahip olmadığını gösteriyor. Türklere inkarcı demek çağ dışı zihniyetin işaretidir. İfade özgürlüğümüzü engellemeye yönelik bir girişim. Sözcünün Erivan’daki milli arşivlerin açık olduğunu iddia etmesine rağmen bu arşivler gerçekte açık değildir. Sadece Ermeni iddialarının doğruluğunu kanıtlamaya yönelik kısımları açıktır.”

ERBİL’LE GELİŞEN İLİŞKİLER: “Bakanımız 28-29 Nisan’da Bağdat ve Erbil’i ziyaret edecek. Bakanımızın Irak’ın farklı bölgelerini ziyaret edecek olması Irak’ın tamamına verdiğimiz önemi gösteriyor. Bakanımız ziyaret çerçevesinde Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı, IKBY Başbakanı, Başbakan Yardımcısı ve Güvenlik Konseyi Başkanı ile görüşecek. Terörle mücadele, güvenlik ve ekonomi konuları olmak üzere ikili ilişkilerimiz ele alınacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.