30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara23°C
  • İzmir24°C
  • Berlin23°C

'ANDIMIZ KALDIRILSIN' EYLEMİ!

Kampanyada kullanılan basılı dövizlerde ise, şu metne yer verildi: Kürd'üm, Laz'ım, Çerkez'im, Ermeni'yim, Arab'ım, Türk'üm, ama herkes Türk diye dayatıyorlar dendi.

'Andımız kaldırılsın' eylemi!

20 Eylül 2010 Pazartesi 16:09

İstasyon Caddesi üzerinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen ve aralarında küçük çocukların da bulunduğu Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği'ne (Mazlum-Der) üyeleri ellerinde, ‘Andımız kaldırılsın, kışla tipi eğitime son', ‘Ne mutlu özgür bireylere', ‘Herkes insan ama herkes Türk değil' ve ‘Andımız Kaldırılsın’ yazısı bulunan pankart ve dövizler taşıdı.

Kampanyasında kullanılan basılı dövizlerde ise, ‘Andımız’ metnine benzer ama eleştirel bir dille yazılmış şu metne yer verildi: Kürd'üm, Laz'ım, Çerkez'im, Ermeni'yim, Arab'ım, Türk'üm, ama herkes Türk diye dayatıyorlar, Doğruyum, çalışkanım büyüyünce zaten işsizim, büyüklerimden hiç sevgi görmedim ki küçüklerimi seveyim, ilk işim güzel oyuncaklar almak, üzüm yemek ve bağcıyı dövmemektir. ülküm taşla oynamak ama ne olursa olsun taşla yakalanmamaktır. Yakalanırsam gideceğim yer ceza almadan cezaevidir. Bir hedefim yok bu yaşta. Onun için de yürümeyeceğim. Varlığım zaten bir canımdır, onu da benden istemeyin ne olur. Kürdüm, Lazım, Çerkezim, Ermeniyim, Arabım, Türküm. Ama, mutlu değilim. Çünkü yaşıtlarım cezaevinde.

Özgür-Der adına açıklamayı okuyan Mehmet Deniz, halen milyonlarca çocuğa her sabah okul kapısında ırkçı, şöven ant ettiren eğitim sistemiyle muhatap olduklarını belirterek, şöyle dedi:

“MGK sekreterliğinin yapısının bile bu süreçte büyük ölçüde değişip sivilleşmesine rağmen, maalesef halen kız-erkek tüm lise öğrencileri hazır ol vaziyetinde üniformalı Milli Güvenlik dersi hocalarını karşılamaya devam ediyor. Bakanlık çocukların giydikleri formaları tartışmaya açıyor ama, üniformalı eğitimi görmezden geliyor. Burada çarpıcı bir tutarsızlığa da dikkat çekmekte yarar var. Tek başına ant konusu dahi hükümetin ‘Kürt açılımı' söylemini boşa çıkartmaya yeter bir yanlıştır. Açık bir biçimde ırkı, etnik kimliği yücelten, farklı kimlikleri asimile etme zihniyetini yansıtan ve her sabah milyonlarca çocuğu yalan söylemeye zorlayan bir tutumu sürdürerek inandırıcı olamaz.”

Okullarda çocuklara söylettirilen andımızın pek çok açıdan yanlış olduğunu anlatan Mehmet Deniz, “Bizler açısından tipik bir inkar, büyük bir zulümdür. Bu dayatmanın daha fazla sürdürülmemesi için adım atılmasını bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı 1930’lu yılların tek parti faşizmini yansıtan uygulamalarla çocukların, gençlerin beyinlerinin şartlandırılması çabalarını devam ettirmemelidir. Daha otoriter eğitimli, daha tahammülsüz, gergin ve saldırgan bir gençlik yerine, özgürlük, özgüven, farklılıklara saygı temelinde nesiller yetiştirmek için mevcut eğitim politikaları mutlaka gözden geçirilmelidir” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.