ANAYASA MAHKEMESİ DOKUNULMAZLIK BAŞVURUSUNU REDDETTİ
Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.
03 Haziran 2016 Cuma 15:12
Anayasa Mahkemesi heyeti, HDP ve bazı CHP'li milletvekillerinin "dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması" istemiyle yaptıkları başvuruları birleştirerek ele aldı. Heyet, başvuruları reddetti.
Yüksek Mahkemenin ret gerekçesinin, yazımın tamamlanmasının ardından açıklanacağı öğrenildi.
Dokunulmazlıkla ilgili düzenleme Meclis'te 376 oyla kabul edilmişti. Meclis'in kararından hemen sonra HDP'nin tüm milletvekilleri, CHP'den ise Sezgin Tanrıkulu, Haluk Pekşen, Tanju Özcan, Namık Havutça ve Ceyhun İrgil iptal için başvuru yapmıştı.
Kurtulmuş: AYM’nin kararı yerinde, söz artık mahkemelerin
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), CHP ve HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarla ilgili yaptığı başvuruyu reddetmesini “doğru bir karar” olarak nitelendirdi.
Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Karar yerindedir”
“Burada güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesinin kararının ortaya çıktığı görülüyor. Bu açıdan da bizim açımızdan da Anayasa Mahkemesinin kararı yerindedir, doğrudur.
“Söz artık mahkemelerindir”
“Bundan sonra tabi artık dokunulmazlıkların kaldırılması ve tek tek bütün bu fezlekelerin mahkemelere intikali ile ilgili süreç geliyor. Bu süreçte artık söz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ya da Anayasa Mahkemesi gibi bir üst yargı organının değil, söz bütünüyle her dosyayla ilgili o dosyanın gittiği mahkemeleri ilgilendiren durumdadır, yani söz artık mahkemelerindir.” dedi.
HDP: Dokunulmazlıkların kaldırılmasını AİHM’e taşıyacağız
Anayasa Mahkemesi’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinin iptal istemini reddeden kararının ardından HDP’li vekil Meral Danış Beştaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.
AYM’nin ret kararının açıklanmasından sonra HDP Adana Milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi olan Meral Danış Beştaş, karara tepki gösterdi.
“AYM siyasi bir kurum değil”
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Beştaş, verilen bu kararın talimatla verilmiş bir karar olabileceğini söyledi:
“AYM yapılan başvurunun kabul edilmesi gereği AYM’nin kuruluş gerekçesinden kaynaklıdır. Anayasaya aykırı bir durum için başvuru merci AYM’dir.
“AYM kendisine verilen talimatlar doğrultusunda bu kararı vermişse bu hukuk devleti açısında çok büyük bir handikap olarak değerlendiriyoruz. AYM siyasi bir kurum değildir, mahkemedir görevi de iktidarın keyfi anayasa değişikliklerini önünü almaktır.”
“Yargıyı kendi görevini yapmaya tekrar davet ediyoruz”
Beştaş, ret kararının ayrıntılarına dair henüz bir bilginin kendilerine gelmediğini ancak ret kararına karşı bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürme kararlılıklarının sürdüğünü ve bu konuda gerekli çalışmalarının sürdüğü söyledi.
Beştaş, “Yüksek yargı başkanlarının çay topladığı bir ülkede bu karar eleştirilerimiz haklılığını göstermiştir. Yargıyı kendi görevini yapmaya tekrar davet ediyoruz. Her ne kadar bu ülkede cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcısı ‘Yargı Cumhurbaşkanı’na bağlıdır’ dese de yargı hiçbir erke bağlı değildir. Buna uygun bir normlarıyla hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.