30 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara14°C
  • İzmir14°C
  • Berlin12°C

AMUDE’DE GÖSTERİCİLERE SALDIRI: 5 ÖLÜ 20 YARALI

Rûdaw sitesinde yer alan bir haberde, PYD’ye bağlı silahlı güçlerin göstericilere saldırması sonucu 5 kişinin öldüğü, yirmiden fazla kişinin yaralandığını bildirildi.

Amude’de göstericilere saldırı: 5 ölü 20 yaralı

28 Haziran 2013 Cuma 14:24

27 haziran günü akşamı bir gurup, 3 kişinin “uyuşturucu satmak” iddasıyla tutuklanmasını protesto etmek için Amude karakolunun önünde gösteri yaptığının belirtildiği haberde, YPG’ye bağlı silahlı güçlerin göstericilere müdahalesi sonucu 3 kişinin öldüğü, aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu yirmiyi aşkın kişinin de yaralandığı dile getirdi. Aktivistlerden İsmail Şerif yaptığı açıklamada yaralıların Amude hastanesine götürüldüklerini bildirdi. 

YPG’ye bağlı güçler tarafından “uyusturucu satmak” iddiasıyla tutuklanan 3 kişiden birisi bugün serbest bırakıldı. Bir gurup gencin kalan 2 kişi için başlattıkları açlık grevi de devam ediyor. 

Ölü sayısı 5’e yükseldi 

Amude olaylarında ağır yaralananlardan ikisinin daha yaşamlarını yitirdikleri bildirildi. YPG olaya ilişkin yaptığı açıklamada “sadece silahlı bir gurubun saldırısına cevap verdiklerini ve ölenlerin saldıranlardan olduğunu” belirtti. YPG’nin Hewlêr temsilcisi ise Amude olaylarıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. 

Behzad Hacî Hemo adındaki Amudeli bir gazeteci Rûdawa yaptığı açıklamada, YPG’ye bağlı silahlı güçlerin 27 haziran gecesi halkın sokağa çıkmasını yasakladıklarını, bu yasağa uymayan 2 kişiyi tutukladıklarını söyledi. 

ENSK Amude sorumlusu Mervan İde yaptığı açıklamada, YPG’ye bağlı silahlı güçlerin kendisinin peşine düştüklerini, YPG’nin, teslim olması için babası ve oğlunu rehin aldığını dile getirdi. 

Öte yandan 27 haziran akşamı çıkan olaylarda hayatını kaybeden 5 kişinin bugün toprağa verilecekleri, Kürd Demokrat Partisi (El-Parti) ve Kürd Özgürlük Partisi (PAK)’ın Amude binalarının yakıldığı, birçok ENSK üyesinin gözaltına alındığı bildirildi. 

YPG’ye yakın kaynaklar, 27 haziran gecesi Dirbise’den Amude’ye giden silahlı güçlerinin yolda saldırıya uğradığını ve saldırı sonucu bir üyelerinin yaşamını yıtırdığını dile getirdiler. 

PYD Hewlêr temsilcisi Cefer Hennan Rûdaw’a yaptığı açıklamada "Amude olaylarıyla ilgili bilgim yok” dedi. (Dengê Azad-Hewlêr)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.