14 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara9°C
  • İzmir17°C
  • Berlin15°C

AMERİKAN'IN GİZLİ HAPİSHANELERİ

Amerika'nın dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce masum insanı işkenceden geçirerek tuttuğu gizli hapishaneler deşifre oldu.

Amerikan'ın gizli hapishaneleri

11 Ağustos 2009 Salı 21:08

İşte tutukluların haksız yere ve yasal haklarından mahrum olarak kaldıkları hapishanelerin bir kısmı:

Ebu Gureyb: Bu kötü şöhretli hapishane Bağdat’a 20 mil mesafede bulunan Ebu Gureyb şehrinde yer alıyor.

Ariana Oteli: CIA görevlileri, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki başkanlık sarayının yanında yer alan Ariana Oteli’ni 2001 yılından beri işgal altında tutuyor.

Bagram Hava üssü: Demokrasi ve özgürlük adına yapılan işgallerde ele geçirdikleri esirleri nakletmek için kullandıkları hava üssü, şimdilerde bir çok tutuklunun yıllarca yasal haklarından mahrum olarak tutuldukları bir zindan haline geldi.

Bukka Kampı: Irak’taki Kuveyt sınırında geçici olarak kurulan esir kampı ismini kadın bir askerin esirleri nasıl vurup, öldürdüklerini kamuoyuna açıklamasıyla duyurmuştu.

Maraba Kampı (Camp Cropper): Bağdat Uluslararası Havaalanı’nın yanında yer alan bu yüksek güvenlikli hapishane Amerikan ordusu tarafından yönetiliyor.

Diego Garcia: Britanya ve Hindistan’ın okyanus sınırları içerisinde yer alan Diego Garcia yasal olmayan suçlamalarla göz altına alınan Mustafa Setmaryan Nazır ve Muhammed Said İkbal Mağni gibi esirlerin tutulduğu yer.

Kartal Üssü: Bosna’da yer alan Kartal Üssü’nde 2001’den bu yana aralarında Nihat Karsiç ve Almin Hardaus’un da bulunduğu sekiz esir tutuluyor.

ISI Birimi: Pakistan İstihbaratı tarafından kontrol edilen ISI birimine FBI ajanlarının girişi serbest. Yani buradaki esirler FBI tacizlerine maruz bırakılmakta.

Lazogley Devlet Güvenlik İstihbarat Bölgesel Karargahı: Mısır İçişleri Bakanlığı binasının altında yer alan bu birimde 2002 yılının Temmuz ayında Ahmed el Maati haftalar boyunca göz altında tutulmuştu.

Muhaberat el-Ama Karargahı: Burada yapılan işkenceler öylesine profesyoneldi ki, esirleri sorgulayan işkencecilerin bu konuda master yaptıkları düşünülüyordu.

Mulhak Mezrası: Tora Hapishane Kompleksi’nin bir parçası olan bu mezrada Ahmed Agiza ve Muhammed el-Zari sürekli elektrik şokuna ve türlü türlü işkencelere maruz kaldıklarını belirtmişti.

Filistin Şubesi: Suriye Askeri İstihbaratı tarafından yönetilen ama gerçekte Amerika’nın kullandığı bu hapishane vahşi sorgulama yöntemleriyle ünlü.

Pol-e Charki: Çok büyük olan bu Afgan hapishanesinde Amerika tarafından finanse edilen Afgan Ulusal Savunma Servisi’nin yüksek güvenlikli kanadı var.

Szymany Havaalanı: Sovyet döneminden kalma bir askeri kışla olan Szymany CIA’in Polonya’daki en büyük hapishanesi. Szymany ayrıca CIA’in Avrupa’daki sorgulamaları için merkez üssü olarak kabul ediliyor.

Temara: Fas’taki Sınır Muhafaza Yönetimi’nin karargahında yer alan Temara Fas gizli polisinin Binyam Muhammed’e 18 ay boyunca işkence ettiği yer.

Karanlık Hapishane: Afganistan’ın en kötü şöhretli olan bu hapishanesinde esirler karanlıkta zincirlere bağlanıyor ve kendilerine haftalarca heavy metal müzik dinlettiriliyor.

Tuz Çukuru: Kabil’in kuzeyinde bulunan sanayi bölgesinin dışındaki eski bir tuğla fabrikasında yer alan Tuz Çukuru birçokları tarafından CIA’in Afganistan’daki en büyük hapishanesi olarak biliniyor.

Tora Hapishane Kompleksi: Bu kompleksin içinde İstikbal Tora hapishanesi, Mezra Tora hapishanesi ve ek binası Mulhak Mezrası, Leman Tora hapishanesi ve hastanesi ile yüksek güvenlikli Akrep hapishanesi var.

USS Bataan: USS Bataan Amerikan hükümetinin en önde gelen adı kötüye çıkmış ‘yüzen hapishaneleri’nden biridir. Bu ‘yüzen hapishaneler’ Başkan Clinton döneminden beri terör şüphelisi adı altında esirleri tutmak için kullanılıyor.

USS Peleliu: USS Peleliu, USS Bataan’a transfer edilmeden önce sekiz civarında esiri tutmak için kullanıldı.

Kaynak: reprieve.org

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.