29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır7°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin9°C

ALTAN TAN: 'ÖCALAN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPACAK'

Eski HDP milletvekillerinden Altan Tan, “Kürt sorununun çözümü için PKK taktik değil, stratejik olarak silah bırakmalı” dedi.

Altan Tan: 'Öcalan silah bırakma çağrısı yapacak'

11 Ağustos 2019 Pazar 15:14

TV5’te katıldığı bir programda konuşan Altan Tan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son açıklaması sonrası yeni bir çözüm sürecinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Tan, Öcalan’ın “Çözüm için hazırım” mesajını, “Öcalan’ın seçimden 3-4 gün önce gönderdiği mektup ve ondan önceki avukat görüşmesinde de ‘Türkiye’nin hassasiyetleri’ dediği nokta da o. Şimdi sanırım dün yapılan görüşmede de daha açıklanmadı ama benim anladığım kadarıyla, önümüzdeki dönemde İmralı’dan PKK’ye silah bırakma, 2013 sürecine geri dönme çağrısı gelecek diye tahmin ediyorum, bekliyorum” şeklinde değerlendirdi.

“Bu noktadan sonra o sağlanabilirse -tabii bunlar çok kolay şeyler değil- bir sürü faktör var işin içerisinde, bizim bizzat şahit olduğumuz görüşmeler var. Yani Kandil’de, İmralı’da, parlamentoda…” diyen Tan, “Bunların bir kısmını bugün anlatabiliyoruz, bir kısmını daha genel cümlelerle ifade ediyoruz. İçeride ve dışarıdan bozucu faktörler, aktörler var. Yani Suriye’de bir uzlaşma olabilmesi için Kürt meselesinin bir noktaya gelmesi lazım, Suriye’deki Kürtlerin statüsünün tanınması lazım” dedi.

Rojava’daki statünün Türkiye’ye tehdit oluşturmadığını belirten Tan, “Bunun karşılığında da PKK’nin, PYD’nin Türkiye’ye karşı savaşını bırakması lazım. Mesela PYD şunu diyor haklı olarak, ‘Ben bugüne kadar Türkiye’ye herhangi bir saldırıda bulunmadım ama Türkiye karşı saldırı olduğunu iddia ediyor’ diyor. Polemiklere de girmeden silahların susması lazım. Ben böyle bir çağrının bu hafta ya da önümüzdeki günlerde geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.