29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir14°C
  • Berlin5°C

ALMANYA’DAN TÜRKİYE’YE YENİ SİLAH SATIŞI İZNİ

Almanya hükümeti, Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’a yeni silah satışı izni verdi.

Almanya’dan Türkiye’ye yeni silah satışı izni

13 Şubat 2020 Perşembe 10:39

Almanya hükümeti, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Katar’a 1 Ocak’tan 4 Şubat’a kadar 4 milyon 300 bin euro hacminde yeni silah satışına izin vermiş.

Söz konusu gelişme Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in Almanya’dan yapılan silah satışları ile ilgili verdiği soru önergesinin yanıtlanmasıyla gün yüzüne çıktı.

DW Türkçe’de yer alan haberde, Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre satış izinlerinin büyük bir bölümünün Katar için verildiği aktarıldı.

Katar’a 81 bin 400 euro değerinde savaş silahı ve 4 milyon 200 bin euro değerinde de diğer silahlanma malzemesi gönderilmesi planlanıyor.

Bu yılın başından beri Birleşik Arap Emirlikleri’ne 50 bin 500 euro, Türkiye’ye 18 bin 600 euro, Mısır’a da 4 bin 620 euro değerinde silah ve teçhizat satışı izni çıktı.

Libya’daki krize dahil olan ülkelere Almanya hükümetinin silah satışı izni vermesini eleştiren Sevim Dağdelen, “Libya savaşına katılan ülkeleri silah sevkiyatına tamamen son verilmeli” açıklamasında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in girişimiyle 19 Ocak’ta Berlin’de bir Libya Konferansı düzenlenmişti. Konferansa Rusya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler davet edilmişti.

Konferans sonrası sağlanan anlaşmada, Libya’ya uygulanan silah ambargosu kararına bağlı kalınacağı taahhüt edilmişti.

Ancak bu anlaşmaya bağlı kalınmadığını savunan Dağdelen, “Pazar günü silah ambargosunu gündeme getirenler, Pazartesi günü birilerini silah satışı ile ödüllendirmemeli” diye konuştu.

Dağdelen’in suçlamalarını reddeden Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise hükümetin silah ambargosuna bağlı kaldığını savundu.

Katar ve Türkiye, Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne askeri destek veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri ise Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter tarafını destekliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.