29 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin10°C

ALMANYA'DA 108 GÜNDÜR HÜKÜMET KURULAMIYOR

Geçen yıl 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından 108 gündür hükümetin oluşturulamadığı Almanya'da hükümetin ne zaman kurulacağı hala belirsizliğini koruyor.

Almanya'da 108 gündür hükümet kurulamıyor

10 Ocak 2018 Çarşamba 15:40

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez hükümet kurma süresinin bu kadar uzadığı bir dönemde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) dördüncü kez ön görüşme yapmak üzere bugün bir araya geliyor.

SPD ve CDU/CSU arasındaki ön görüşmelerin yarın sona ermesinin ardından partiler önce kendi yönetimlerinde koalisyon görüşmelerine geçilip geçilmeyeceğine karar verecek.

Koalisyon müzakerelerinde taraflar başta enerji, iklim, sağlık sigortası, emeklilik, sığınmacılar, vergi ve Avrupa politikası olmak üzere 15 konuyu ele alıyor.

Buradan çıkacak sonuç önce partilerin yetkili kurullarından geçecek. SPD, 21 Ocak'ta olağanüstü kurultay düzenleyerek ön görüşmelerden çıkan sonucu tartışacak. Partilerin yetkili organlarından çıkacak sonuçla iki taraf arasında doğrudan koalisyon görüşmelerinin başlatılıp başlatılmayacağına karar verilecek.

Hükümet kurulamamasına rağmen ekonomide sorun yok

Almanya'da hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması, Frankfurt’taki DAX Endeksi’nin kısa süreli gerilemesine ve avronun baskı altında kalmasına neden oldu ancak borsa ve avro kuru kısa süre sonra toparlandı.

Hükümetin kurulamaması ekonomiye çok fazla yansımadı. Zira Almanya, sahip olduğu yüksek teknoloji, verimli sanayisi ve olumlu ekonomik verilerle Avrupa’da öncü ekonomi rolünü sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.