30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara15°C
  • İzmir20°C
  • Berlin16°C

ALMANYA DİPLOMALARA DENKLİK VERİYOR

Alman hükümeti, yabancı ülkelerde alınan meslek eğitimi ve yüksekokul diplomalarının bu yıl çıkacak kanunla tanınacağı müjdesini verdi.

Almanya diplomalara denklik veriyor

14 Ocak 2010 Perşembe 10:55

Avrupa Zaman'a açıklama yapan Federal Hükümet'in göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, yaklaşık 300 bin kişinin bu yasadan yararlanacağını, Türk vatandaşlarına da AB vatandaşları gibi diplomalarına yasal olarak denklik başvurusu yapma hakkı tanınacağını bildirdi. Berlin, denklik başvurularının kısa sürede sonuçlandırılacağını da kaydetti.

Avrupa Zaman, 8 Ocak'ta manşetten "Almanya sözünü tutmadı, diplomalar hâlâ tanınmıyor" haberini yayınlamıştı. Bunun üzerine Zaman'a özel açıklamada bulunan Devlet Bakanı Maria Böhmer, yurtdışı diplomalarının tanınmasının Almanya için "büyük önem arz ettiğinin" altını çizdi. Böhmer, "Yabancı diplomaların tanınması hepimiz için bir kazanç. Ülkemize göç eden akademisyenler ve kalifiye elemanların artık kendi kalifikasyonlarının altında çalışmaları gerekmeyecek. Ve ülkemiz, göçmenlerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanacak." dedi. Devlet Bakanı Böhmer, Federal Kabine'nin geçen yılın aralık ayında diplomalara denklikler verilmesi konusunda kanuni uygulamanın hayata geçirilmesi için altyapıyı hazırladığına dikkat çekerek, "Kabine, kararı tanıma kanununun yolunu açtı." diye konuştu. Federal Hükümet ve 16 eyaletin bu yıl içinde yabancı ülkelerden elde edilen meslek eğitimi ve yüksekokul diplomalarını tanımak istediğini kaydeden Bakan Böhmer, kanunla "tüm meslek ve göçmen gruplarına denklik başvurusu hakkı tanınmak istendiğinin" de altını çizdi. Diplomaları tam olarak tanınmayanlara da "kısmi tanıma hakkı" verileceğini duyuran Böhmer, yurtdışından aldığı yabancı meslek eğitimi veya yüksekokul diplomasının tanınması için ilgili kurumlara başvuran kişilere verilecek cevap süresinin kısaltılmasının da önemine işaret etti. Bazı başvuruların bir yıldan fazla sürdüğüne dikkat çeken Böhmer, "Mevcut alanda acilen bir değişiklik yapmalıyız." dedi.

Alman hükümetinin ülkede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin yabancı diplomalarının tanınmasını beklediğini tahmin ettiğinin altını çizen Bakan, yüksek sayının yabancı diplomalar konusunun ne kadar büyük öneme sahip olduğunu gösterdiğine işaret etti. Bilindiği gibi Almanya'daki AB vatandaşları ve Spaetaussiedler göçmenlerinin yurtdışından aldıkları diplomalarının tanınması için kanunen 16 eyaletteki ilgili dairelere başvuru hakları bulunuyor. Bu kişilerin diplomalarına rahatlıkla denklik verilirken, Türk vatandaşlarının ise aynı konuda resmi başvuru hakkı bulunmuyor. Diplomalı birçok Türk, kendi sahalarıyla ilgisiz düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.