23 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara10°C
  • İzmir19°C
  • Berlin0°C

ALLERJİ TESTİ HER DURUMDA YAPILMALI MI?

Her türlü kaşıntılı durum allerjik olarak nitelendirilmeli mi? Her şikayette koşup test yaptırılmalı mı? Kortizonlu ilaçlar kullanılmalı mı?

Allerji testi her durumda yapılmalı mı?

25 Mart 2010 Perşembe 11:47

 Çağımızın en çabuk teşhis konan hastalıklarından biri de allerji hastalıkları... Pek çok çocuk daha doğuştan 'allerjik' damgası yiyiveriyor; aileler doktor doktor alerji testleri peşinde koşturuyor. peki bu doğru mu? Her durumda test yapılmalı mı?

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Kulaç, deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda zorunlu kalmadıkça alerji testinin yaptırılmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

 Doç. Dr. Mustafa Kulaç, alerjinin günlük hayatta sık olarak maruz kalınan bazı maddelere karşı kişilerin aşırı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıktığını ve tek tip olmadığını belirterek, birçok yolla ortaya çıkabilen alerjinin vücudun değişik bölümlerinde çeşitli şiddetlerde meydana gelebileceğini ifade etti.

Alerjiden en sık solunum yolları ve derinin etkilendiğine dikkati çeken Kulaç, deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda zorunlu kalmadıkça alerji testinin yaptırılmasına gerek olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Alerjik deri hastalıklarında, özellikle doktor önerisi ve takibi olmadan ilaç kullanılmamalı. Rastgele ilaç ve doktor değiştirilmemeli. Ayrıca zorda kalmadıkça kortizonlu ilaçlar kullanılmamalı ve ciddi yarar beklentisi yoksa alerji testi yaptırılmamalı."

Alerji türleri

Doç. Dr. Kulaç, alerjik nezle, astım, ürtiker, egzama, anafilaksi ve atopik dermatitin iyi bilinen ve oldukça sık görülen alerjik hastalıklar olduğunu hatırlattı. Vücudu mikroplara karşı koruyan bağışıklık sisteminin, günlük hayatta sık olarak karşılaştığımız bazı maddeleri vücuda düşman gibi algıladığını ve onlara karşı birtakım savunma hücreleri geliştirdiğini anlatan NKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Kulaç, vücut tekrar aynı maddeye maruz kaldığında bağışıklık sisteminin zincirleme bir reaksiyon başlatarak, alerjik hastalık tablosuna yol açtığını söyledi.

Hastalarda, her türlü kaşıntılı durum veya hastalığı alerjik olarak nitelendirme ve alerjen bir madde ile ilişkilendirme eğiliminin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Kulaç, şunları söyledi:

"Çoğu zaman böcek ısırığı veya diğer klasik deri hastalıkları dahi hastalar tarafından alerjik olarak yorumlanabilmekte ve uzman doktorlar tarafından bir neden ortaya konması beklenmektedir. Bu amaçla sık olarak doktorlardan alerji testi yapmaları beklenmektedir. Halbuki özellikle deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda alerji testinin hastaya faydalı olma ihtimali çok fazla değildir. Hastalığın ve hastalık alt tipinin tanımını yapmak daha önemlidir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.