ALBAY ÇİÇEK'E HALA DOKUNULMUYOR!
Dursun Çiçek'in ifade vermek için dün de Ergenekon savcılarının karşısına çıkmaması ve 'Çiçek ile 5 er ve erbaş, sivil savcılara verilmeyecek' iddialarını hukukçular değerlendirdi.
29 Ekim 2009 Perşembe 05:31
Demokrasiye Müdahale Eylem Planı'nın ıslak imzalı orjinal metnini gönderen ve "tanık olabilirim" diyen ihbarcı subayın kimliği kadar ifade verip vermeyeceği de belirsizliğini koruyor. Gönderdiği belgelerle gündemi sarsan ihbarcı subayın, tanık olarak çağrılacağı neredeyse kesinleşti. Askeri savcının Dursun Çiçek'i sorguladığı iddiasını Genelkurmay yalanlamadı.
BAŞKA BİR ADLİYEDE SORGULANACAK
Bu subayın ifadeye çağrılması durumunda, İstanbul Adliyesi'nde değil, başka bir adleyide ifadesine başvurulacağı ifade ediliyor. İhbarcı subayın 'can güvenliği' nedeniyle gizli tanık yapılacağı iddiaları da "ihbardaki iddialarının ve gönderdiği belgelerin kamuoyunda önemli bir yer tutması ve kimliğinin gizli kalmasının tartışma yaratabileceği gerekçesiyle" mümkün görünmüyor.
6 ASKERE ASKERİ SORGU İDDİASI
Ergenekon savcıları Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün 'tanık' ifadesini, emekli Orgeneral Çevik Bir ile eski MİT yöneticisi Nuri Gündeş'in 'şüpheli' ifadelerini başka adliyelerde aldı. Dün sabah saatlerinde "Askeri savcılık, Dursun Çiçek ile ihbar mektubundaki 5 askeri sorguluyor" iddiası son dakika haberi oldu. Genelkurmay Başkanlığı, gün boyunca bu iddiayı yalanlamadı.
Bu soruşturma sivil savcının işi
Dursun Çiçek'in ifade vermek için dün de Ergenekon savcılarının karşısına çıkmaması ve 'Çiçek ile 5 er ve erbaş, sivil savcılara verilmeyecek' iddialarını hukukçular değerlendirdi.
• PROF. HÜSEYİN HATEMİ: Kanunlar çıkıyor ama yaptırım ve yerine getirecek güç olması gerek. O güç olmayınca, belki de askeri savclığın ifade almasına göz yumulacak. Ya da bu askeri savcıların aldığı ifadelere itibar edilmeyip, bu erler dışarda tespit edilirse yanı kışla dışında görülürlerse sivil görevlilerce mahkemeye celp edilecek. Bunun için terhis olmaları şart değil, kışla dışında olmaları yeter.
• REŞAT PETEK (Cumhuriyet eski Başsavcısı): Eğer savcının davetine icabet etmezlerse ya zorla getirtilir ya da haklarında yakalanma kararı çıkartılır. Zorla getirilme kararını savcı, yakalanma kararını ise mahkeme çıkarır. İhbar mektubunda adı geçen üst düzey ordu mensupları hakkında da savcılar bu kişilerin 'şüpheli' konumunda olduğuna karar verirse makamlarına bakılmaksızın ifadelerini alabilir.
• AHMET GÜNDEL (Emekli Yargıtay savcısı): Yasa değişti, darbe suçlaması yöneltilen muvazaf subayların yargılanmasını özel yetliki mahkemeler yapacak. Söz konusu kişiler askeri personel olduklarından onların özel yetkili savcılıkta ifade vermeleri üstlerinin rızalarına bağlıdır. Eğer askerler ifade vermeye gönderilmiyorsa bunun hesabı askerlerin üstleri tarafından verilir.
• A. CENGİZ TANGÖREN (E. Hakim Albay): Bazı şeyleri ayırmak lazım. Genelkurmay Başkanlığı soruşturma emri veriyor. Emre istinaden soruşturmayı askeri savcılık yapıyor. Bunda yasaya aykırılık yok. Asker kişilerin ifadelerinin tespiti için cumhuriyet savcılığına celbedilmesinde de kanuna aykırılık yok. Çağırılan kişiler mutlaka özel yetkili sivil mahkemeye gidecektir.
• A. FAHİR KAYACAN (Askeri Yargıtay Onursal üyesi): Altı erin ismi sanıyorum Dursun Çiçek ile ilgili belgenin eklendiği ihbar mektubunda geçiyordu. Öyle olunca askerlere isnat edilen suçun darbe suçuyla ilgili olması mümkün olamaz. İhbar mektubunda 'kayıtların yok edilmesinde erler kullanıldı' diyor. Bu suç dellilerin yok edilmesi eylemidir, askeri mahalde işlenmiştir askeri suç kavramındadır. İhtarlı olarak çağırılmaları tanık kapsamında da olabilir.
ÇİÇEK AİLESİ İNANMIYOR
Albay Dursun Çiçek'in kardeşi Duran Çiçek, ''Aile olarak ağabeyim hakkındaki iddialara da böyle bir belgenin gerçekliğine de inanmıyoruz'' dedi. Duran Çiçek, Albay Çiçek'i 18 saat tutuklu kaldığı Hasdal Cezaevi'nden lüks arabasıyla alarak evine götürünce gündeme gelmişti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.