AKP'DEN KARARA İLK AÇIKLAMA GELDİ
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararını açıklamasının ardından AKP'den ilk tepki Dengir Mir Mehmet Fırat ve Mustafa Elitaş'tan geldi.
11 Aralık 2009 Cuma 20:33
AKP'den ilk yorum Dengir Mir Mehmet Fırat ve Mustafa Elitaş'tan geldi.
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararını açıklamasının ardından ilk değerlendirme AKP'den Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AKP Grup Başkan vekili Mustafa Elitaş'tan geldi. AKP'li Fırat kararı "dağıtıcı" bulduğunu söylerken, Elitaş ise "Karara herkes saygı duymalı" dedi.
AKP ADANA MİLLETVEKİLİ DENGİR MİR MEHMET FIRAT:
"Süreci mutlaka etkileyecektir. Türkiye’de maalesef siyasi partiler mezarlığı, dünyadaki en zengin siyasi parti kapatmaya sahip ülke Türkiye. Yasal değişiklerin yapılması lazım. Ancak Hukuku daha geniş anlamlı, çağın anlayışı içinde yorumladıkları takdirde beklide yasal değişiklere gerek kalmaz. Daha mantıklı ve hukuka uygun çizgiye çekilmesi mümkündür. Ama Anayasa Mahkememiz aldığı kararlarla genelde dağıtıcı yönde yorum yaptığını görüyoruz.
Sayın Ahmet Türk, siyaseten problemleri çözmenin yanında olan bir kişi. Aysel Tuğluk hakkındaki hangi deliller nedeniyle yasaklamaya gidildiğini söyleyebilmem mümkün değil.
Siyaset yalnızca parlamentoda yapılan bir eylem değildir. Partilerin kapatılmasının ve yasaklamaların bu kadar şiddetli hale getirilmesinin çok faydalı olduğu kanısında değilim"
ELİTAŞ: AÇILIM DTP İLE İLGİLİ DEĞİL!
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, siyasi partilerin kapanacağı ''mekanın'' halk olması gerektiğini belirterek, ''Siyasi partileri halkın desteği kurar, yine halkın desteği bittiği takdirde kapatılır'' dedi.
DTP'nin kapatılmasıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, ''AK Parti olarak prensipte siyasi partilerin kapatılacağı mekanın halk olması konusundaki fikrimizi tekrar ediyoruz. Siyasi partileri halkın desteği kurar, yine halkın desteği bittiği takdirde kapatılır'' değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa Mahkemesinin verdiği karara herkesin demokratik toplum ve hukuk devleti içinde uymak zorunda olduğunu anlatan Elitaş, herkesin bu kararla ilgili olarak üzerine düşeni yapmakla yükümlü olduğunu kaydetti.
Elitaş, ''Anayasa Mahkemesi, bu kararı, teröre bulaştığı gerekçesiyle veriyor. İleride yapılacak düzenlemede bu da mı kaldırılacak?'' sorusuna ''Hayır, hayır... o şekilde değil. Siyasi partiler, mevcut mevzuat hükümleri kapsamında toplumun huzur ve refahını sağlamayı kendilerine amaç edinmişlerdir'' karşılığını verdi.
Bir gazetecinin ''DTP'nin kapatılmasıyla siyaset bundan sonra nasıl şekillenir? Bir açılım süreci de var...'' sorusunu Elitaş, şöyle yanıtladı:
''Bizim açılım sürecimiz, DTP'nin kapatılması açılmasıyla alakalı değil, Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgilidir. Türkiye'nin demokratikleşmesi için açılım süreci, her ortamda, her şekilde devam edecek. Açılım süreci, bir barış ve kardeşlik, milli birlik ve beraberlik projesidir. Milli birlik ve beraberlik projesi, herkesin birbirini anlayabilmesi ve birbirine sabır etmesi, birbirinin fikirlerine katılmasa da saygı göstermesidir. En uç fikirler olsa dahi o fikirleri söyleme imkanını bulmalı, toplum bu konuda gerekli değerlendirmeyi yapabilmeli.''
''MİLLET KİMİ SİNESİNE KABUL EDER, KİMİ ETMEZ...''
Elitaş, ''DTP'nin kapatılmasıyla bölgede gerilimin daha da artacağına ilişkin görüşlere katılır mısınız?'' sorusu üzerine ise şunları söyledi:
''Olmaması gerekir. Normal şartlar altında olmaması gerekir. Anayasa çerçevesinde Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlara uymak mecburiyetindeyiz. Buna belki eleştiri mahiyetinde tepkiler olabilir ama aşırı tepkilere gitmenin, demokratik yapı içerisinde olumsuzlukları beraberinde getirir. Bizim amacımız, Türkiye'de demokrasiyi hakim kılabilmektir. Demokrasiyi hakim kılabilmek adına, demokrasi dışı, zorla veya farklı söylemlerde bulunmak, demokrasiye aykırı bir harekettir. Demokratik tepkiyi gösterirken demokrasi dışı hareketlerde bulunmamak lazım.''
Elitaş, bir çgazetecinin, ''DTP milletvekilleri daha önce partilerinin kapatılması halinde sineyimillete döneceklerini söylemişlerdi. Bu durumda istifaların Genel Kurulda görüşülmesi gerekecek'' demesi üzerine, ''Kendi bilecekleri iş... Şu anda olmamış bir konuyla ilgili yorum yapmamız uygun değil. Onlar kendi görüşlerini ifade etmişlerdir. O görüşler çerçevesinde milletin sinesine döneriz' diyorlar. Millet kimi sinesine kabul eder, kimi sinesine kabul etmez, o milletle aralarındaki hukuka bağlı bir iştir. Henüz bu konuda sadece bir açıklama vardır. O konu, TBMM'ye gelmediğinden dolayı yorum yapmak uygun değil'' dedi.
''KAPATMA KARARLARI SORUNU ÇÖZMEDİ''
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da kararı değerlendirirken prensip olarak AK Parti'nin siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu belirterek, ''Bugüne kadar verilen kapatma kararları, demokrasimizin de hukuk devletimizin de standartlarını yükseltmemiştir. Aksine tüm kapatma kararları, hukukumuza ve demokrasimize de zarar vermiştir. Kaldı ki bugüne kadar verilen kapatma kararları herhangi bir sorunu da çözmemiştir'' diye konuştu.
Varlığına son verilen siyasi partilerin tüzel kişiliği ortadan kalkmasına rağmen farklı kimliklerde varlığını sürdürdüğüne işaret eden Bozdağ, ''Netice itibarıyla bu bir mahkeme kararıdır. Hepimiz için bağlayıcı ve uyulması zorunlu bir karardır'' dedi.
MİLLETVEKİLLERİ KULİSTE İZLEDİ
DTP'nin kapatılma kararı, TBMM Genel Kurulunun çalışmalarını sürdürdüğü sırada geldi. AK Parti Milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarını, kulislerdeki televizyonlardan izledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, gazetecilerin sorularına karşılık, kararı değerlendirmekten kaçındı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.