AİHM’İN DEMİRTAŞ KARARI: SERBEST BIRAKILSIN
Tutuklu HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmetti.
20 Kasım 2018 Salı 13:22
Demirtaş’ın başvurusunu hazırlayan insan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak “Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir” dedi. Kararını Karınca’ya değerlendiren hukukçu Yaman Akdeniz ise 18. Madde’nin önemine vurgu yaparak Türkiye açısından böylesi bir kararın ilk defa alındığını belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili kararını verdi.
AİHM, “Demirtaş serbest bırakılsın” dedi. Mahkeme ayrıca, Demirtaş’ın ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ da hükmetti.
Başvuruculardan ve davayı takip eden avukatlardan Ramazan Demir, Twitter’dan şu mesajı paylaştı:
Altıparmak: Kararın ardından derhal serbest bırakılmalı
Demirtaş’ın başvurusunu hazırlayanlardan biri olan insan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak ise karara ilişkin “AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir” diye belirtti.
Avukat Molu: AİHM, Türkiye’ye karşı ilk kez 18. maddeden ihlal buldu
Başvuruculardan ve davayı takip eden avukatlardan Benan Molu da “İHAM, Selahattin Demirtaş’ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye’ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve ‘siyasi nedenlerle’ tutuklandığını tespit etti. Demirtaş’ın serbest bırakılması gerekiyor” dedi.
Akdeniz: Türkiye açısından bu durum bir ilk
AİHM’in kararını Gazete Karınca’ya değerlendiren hukukçu Yaman Akdeniz ise kararın gecikmeli olduğunu ve daha önceden verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Akdeniz de kararda yer alan 18. Madde’nin önemine vurgu yaparak Türkiye açısından böylesi bir kararın ilk defa alındığını hatırlattı.
Konunun yalnızca hukuki değil, aynı zamanda siyasi boyutlarının da olduğunu söyleyen Akdeniz şunları kaydetti:
“Kararda yer alan 18. Madde oldukça önemli. Daha önce Azerbaycan ve Gürcistan için bu maddeden kararlar verilmişti, ancak Türkiye açısından bu durum bir ilk. Kararda yalnızca tazminat talebi yok, aynı zamanda salıverme talep etmesi ile yaptırım kararı da içeriyor. Bu karara uyulmaması halinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi konuyu takip edecektir. Avrupa Konseyi’den hızlıca kararlar alınmaz, ancak uyulmaması halinde konseyden ihraca varacak süreçler yaşanabilir. Kararın yargılamayı yapan mahkemeye tebliğ edildiği anda Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekir. AİHM’in kararında aynı zamanda Cuma günü yaşanan gözaltıların da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Cuma günü gözaltılar yaşanırken AİHM kararı Salı günü açıklayacağını ilan etti ki bu hukuki olduğu kadar siyasi de bir mesaj içermektedir.”
2 yılı aşkındır cezaevinde
4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresi iki yılı aştı.
Demirtaş, hakkında açılan davalardan yalnızca birinden tutuklu bulunurken, yargılandığı davalardan da yalnızca birinden ceza aldı.
Tutuklu bulunduğu davada yargılaması devam eden Demirtaş için avukatı Mahsuni Karaman, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine 2017 yılının Şubat ayında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.
AİHM’e haksız tutuklanma nedeniyle başvuruda bulunduklarını hatırlatan Karaman, Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada başvurunun yakın zamanda olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirtmişti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.