AHMET TÜRK: 1922'DEKİ 'KÜRT REFORM PAKETİ' BİZİM TALEPLERİMİZİ KARŞILAR!
Mardin Bağımsız Milletvekili Türk, Akşam gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu.
22 Ocak 2013 Salı 14:44
Ahmet Türk, TBMM'de 10 Şubat 1922'de yapıldığı ileri sürülen gizli oturuma işaret ederek, 'Bu oturumda tartışılan 'Kürt Reform Paketi' bizim taleplerimizi karşılar' dedi. Pakette, 'Türklerin ve Kürtlerin birbirinden ayrılmaz iki halk olduğu' vurgulanıyor.
BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ile birlikte 3 Ocak'ta Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşen Mardin Bağımsız Milletvekili Türk, Akşam gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türk'ün, açıklamaları şöyle;
KÜRTLER NE İSTİYOR
10 Şubat 1922'de TBMM'de yapılan gizli oturumda tartışılan 'Kürt Reform Paketi' bizim taleplerimizi karşılar. 81 yıl önce tartışılan bu pakette, 'Türkler ve Kürtlerin birbirinden ayrılmaz iki halk' olduğunun altı çiziliyor. Mustafa Kemal'in de kabul ettiği paket Kürt sorununun sınır çizilmeden çözülebileceğini işaret ediyor. Burada sözü edilen Türklerin ve Kürtlerin demokrasiyi esas alan eşit yurttaşlığıdır. İmralı'ya Abdullah Öcalan ile yaptığımız görüşmede kendisi 'Türkiye'nin bölünmesini istemiyorum, amacımız bu değil. Yılardır bu ülkede devlet politikası sonucunda Müslümanlar, dindarlar ve Kürtler ezildi. Bugün Müslümanlar bu baskıdan kurtulmuş durumda. Ancak Kürtler hala eziliyor, Kürtlerin bu baskıdan kurtulması gerekiyor' dedi. Kürtlerin Anayasal boyuttaki hukuk ve hak arayışları, 'bölücülük' olarak algılanmamalıdır. Eşit yurttaşlık talebi, bir demokrasi talebidir.
'KAYBEDECEK BİR DAKİKAMIZ BİLE YOK'
Türkiye'de halk barıştan yana. Kürtlerin yeni süreçle ilgili büyük beklentileri var. Ancak şu an bu beklentileri karşılayacak, siyasi bir mantığın ortaya çıktığını söylemek zor. Çözüm için atılan adımın devamı somut yeni adımlarla gelmelidir. Sürecin soğumasına izin verilmemeli. Kaybedecek bir dakikamız bile yok. Bu süreç de tıkanırsa, Kürtlerin kimseye güveni kalmaz. İnsanlar böyle söylüyor.
'BDP VE DTK SÜRECE KATILMALI'
Mesele sadece silahın bırakılması değil, hak, adalet ve eşitlik zemininde iki halkın kucaklaşmasıdır. Bunun için BDP, DTK gibi siyasetin kurumlarının, İmralı'ya gidip mutlaka sürece katılması gerekiyor. Hükümet, çözümün sağlıklı ilerlemesi için siyaset kurumlarını sürece dahil etmelidir. BDP ve DTK Eş Başkanları'nın bu bağlamda İmralı'ya gitme talebi karşılanmalıdır.
'HERKES DİKKATLİ KONUŞMALI'
Çözüm sürecine yönelik provokasyonlar engellenmeli. Paris cinayetleri sonrası, gösterilen sağduyu provokasyonların sonuçsuz kalmasına örnektir. Paris suikastlarına 'örgüt içi infaz' demek spekülasyona yol açar. Bu süreçte herkes dikkatli konuşmalı. İnfazlar birçok ihtimali barındırıyor. Uluslararası güçler ve Türkiye'nin derinlerinden çıkarılamamış olan derin devlete kadar her ihtimal olası.
KÜRTLERE ÖZERKLİK PAKETİ
ÇÖZÜM adresi gösterilen 'Kürt Reformu Paketi', uzun yıllar İngiliz arşivlerinde çalışan Robert Olson adlı yazar tarafından tartışmaya açılmıştı. İstanbul'daki Britanya Komiseri Sir Horace Rumbold'un 24 Mart 1922'de Britanya Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği raporu dayanak gösteren Olson, 10 Şubat 1922'de TBMM'de yapılan gizli oturumda, Kürtlere 'Özerklik verilmesi', 'kendi yerel meclislerini kurma hakkı' ve 'anadil hakkını' da içeren 18 maddelik reform paketinin tartışıldığını ileri sürmüştü.
PAKETTEKİ MADDELER
Pakette yer alan bazı maddeler özetle şöyle:
- Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin, medeniyetin gerekleri doğrultusunda ilerlemesini sağlamak amacıyla, Kürt milleti için kendi milli gelenekleriyle uyum içinde bir özerk yönetim/muhtar idare kurmayı taahhüt eder.
- Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu havali için, Büyük Millet Meclisi'nin karar vereceği şekilde Türk veya Kürt olabilecek bir Genel Vali Vekili ve bir müfettişle birlikte, bir Genel Vali Kürt ahali tarafından seçilecektir.
- Büyük Millet Meclisi ile görüşülmedikçe ve onayı alınmadıkça, Kürt Milli Meclisi'ne hiçbir imtiyaz tanınamaz.
BDP'DEN BAŞVURUDA BULUNDU
BDP, 81 yıl önce toplandığı ileri sürülen bu oturumla ilgili belgelerin ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. BDP'li milletvekillerinin imzasıyla 9 Ocak 2013'te Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifte, '... Büyük Millet Meclisi'nin 10 Şubat 1922 tarihinde Kürtlere özerklik tanıyan 'Kürt Otonomi Kanunu' ve o döneme ait gizli belgelerin ortaya çıkarılması amacıyla, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü'nün ilgili maddeleri gereği Meclis araştırması açılması arz ve teklif edilir...' denildi.
Helin ALP - Akşam
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.