AHMEDİNECAD: KAPİTALİZMİN SONUNA GELİNDİ
İran Cumhurbaşkanı Mahmut , "kapitalist düşünce tarzının yolun sonuna geldiğini" ifade ederek, faiz sistemini eleştirdi.
09 Kasım 2009 Pazartesi 16:05
İslam ülkeleri arasında dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan , "Gelecek ilişkileri yapılandırabilmede faal bir rolümüz olmazsa, başkaları faizcilik düşüncesi üzerinden tekrar ilişkilerimizi düzenleyip, bize zorla uygulayabilecektir. Birbirimizle birleşerek, gönül birliği yaparak, geleceği birlikte yapmalıyız" dedi.
Mahmut Ahmedinecad, İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, toplantının gerçekleştirildiği sürecin önemine dikkati çekerek, üye ülkeler arasında işbirliğin derinleşmesi ve sorunlara karşı en uygun çözümün oluşturulması için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.
Dünyanın "büyük değişikliklere gebe" olduğunu, hakim siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerle yola devam edilemeyeceğini ifade eden Ahmedinecad, gidişatın milletlerarasında huzur ve dostluğa ortam yaratmadığını, tam tersine sorunların giderek derinleştiğini, gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasında uçurumun giderek arttığını, güvensizlik ortamı oluştuğunu anlattı.
"Allah, faizciliği kendisiyle savaş diye nitelemiştir"
"Kapitalizmin düşünce tarzı, yolun sonuna gelmiştir, değişikliğin yapılması zarurettir" diyen Ahmedinecad, şöyle devam etti:
"Bu değişiklik, bu düzenin eksikliği, eskiliği anlamına gelmez. Dünyaya hakim düzenin, düzenlerin düşünce tarzının zafiyetinden ortaya çıkmaktadır. Belki bazı kapitalist görüş sahipleri, bazı nedenleri kriz ve zafiyetleri gerekçe gösterebileceklerdir, durumu kurtarmayı, değişik şekilde de yapabilirler.
Fakat belirgindir ki onlar, dünya köklü bir değişikliğe muhtaçtır, yeni fikirler ve davranış arayışındadır. Kapitalizm düzeni içine işlenen faizcilik, belki de bu düzenin esas iflas yolu, yoldan sapma nedeni budur. Zira bunun köklerine işlemiş, iş yapmadan, çalışmadan ve sadece yeni araç gereçleri kullanarak, kağıt üzerinde servet artırmanın adı faizciliktir.
Cenab-ı Allah, faizciliği, kendisiyle savaş diye nitelendirmiştir. Bu işte değişik yollardan kazanç elde etmek, rakipleri sahne dışında bırakmak, enflasyonu başkaların mal etmek, bunların varlıklarını ele geçirmek, tüketimin yarışını başlatarak belli bir kesimi zenginleştirmek... Ama bu artık yolun sonuna gelmiştir."
"İlahi düşünce açısından yanıt çok açıktır"
Ahmedinecad, kapitalizm düşünce tarzının siyasi alanlarda da olumsuzluklara yarattığını kaydederek, savaşları, terörü, milletlerin tahribini, saygınlıklarının azaltılmasını beraberinde getirdiğini anlattı.
Ahmedinecad, son krizde de milyonlarca insanın aç kaldığını, sosyal imkanlardan mahrum kaldığını ifade ederek, "Onların bütün paraları, milletlerin kesesinden karşılanmıştır. Burada soru budur; Şu anda ne yapmalıyız?" şeklinde konuştu.
Ahmedinecad iki sorumluluk bulunduğuna inandığını ifade ederek, bunlardan ilkinin yeniden yapılandırma ve kendi ülkelerini ilerletmek olduğunu söyledi.
Bunun önemli bölümünün ekonomik ilerlemeyle sağlanacağını kaydeden Ahmedinecad, ekonomik yapılandırmayla ilgili şunları söyledi:
"Çok hızlı bir şekilde ülkemizin ekonomisini yeniden yapmalı ve emin bir yere varmalıyız. Bu kilit bir sorudur; Acaba kapitalizm, ekonomik düşünce tarzıyla müslümün ve diğer ülkeler olumlu bir noktaya varabilirler mi? İlahi düşünce açısından yanıt çok açıktır. Çünkü faizcilik düzeni, ekonomi sorunları insanların ve milletlerin aleyhinedir."
"İslami ekonomik düşünceler üzerinde programlar yapılmalı"
İslamiyetin zengin düşünce ve kültür yapısı bulunduğunu ifade eden Ahmedinecad, aydınları izleyerek, İslami ekonomik düşünceleri üzerinde programlar yapılması gerektiğini söyledi.
Ahmendinejad, bunun doğru yol olacağını, insanların kemale, huzura, refaha erişmesinin mümkün olacağını kaydederek, "Bundan sonra doğru teoriye göre uygun projelendirmeler olacak ve uygulanacaktır" dedi.
Ahmedinecad, ikinci sorumluluğun da mevcut dünya düzeninin islahı için çaba göstermek ve uluslararası adaleti sağlama olduğunu söyledi.
Bugün dünyanın yeni düzene ihtiyacı olduğunu kaydeden Ahmedinecad, "Çok açıktır ki eğer gelecek ilişkileri yapılandırabilmede faal bir rolümüz olmazsa, başkaları faizcilik düşüncesi üzerinden tekrar ilişkilerimizi düzenleyip, bize zorla uygulayabilecektir. Birbirimizle birleşerek, gönül birliği yaparak, geleceği birlikte yapmalıyız" diye konuştu.
Bütün dünya ilahi düşüncesi tarzının, insanların tüm hayat boyutlarında, olumlu ve yapıcı rolleri bulunduğunu kaydeden Ahmedinecad, "Bu konuda, genel sekreterliğin yönetimi, düşünürlerin yardımlarıyla işbirliği yaparak ekonomik görüşlerin esaslarını oluşturmak ve araç gereçleri hazırlamamız gerekiyor" dedi.
Ahmedinecad, İran'da kendisinin eskiden birinci yardımcılığı görevini yürüten Perviz Davudi'nin, bu doğrultuda, bir grup islami ilimler uleması ve akedemisyenlerden oluşan grubu yöndendireceğini, çalışma yürüteceğini anlattı.
Ahmedinecad, para ve gümrük kurallarının, bu düşünceye uygun ekonomik kuralların oluşturularak tanıtılması gerektiğini ifade ederek, İslam Kalkınma Bankasının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Milli paralarla ticaret yapmalıyız"
Ahmedinecad, kısa vadede yapılması gerektiğine inandığı noktaları da 4 madde de sıraladı. İlk olarak ticaretlerin milli paralar üzerinden yapılması gerektiğini dile getiren Ahmedinecad, bu alanda Türkiye ve İran arasındaki deneyimlerin güzel örnek oluşturduğunu söyledi.
İkinci olarak ortak pazar oluşumunun mümkün bir proje olduğunu dile getiren Ahmedinecad, ortak fuarların düzenlenmesi, ticaretle uğraşanlara vize kolaylığı sağlanmasının başlangıç aşamasında önem taşıyacağını kaydetti.
İlişkilerde düzey yükseltmek için üye ülkeler arasında çaba gösterilmesini isteyen ve birbirini tamamlayıcı ülkeler olunabileceğini kaydeden Ahmedinecad, "İran, Türkiye, Suriye, Irak arasında hızlı mal alışverişi, ticareti, çok başarılı bir deneyimdir. Üyeler ve ülkeler arasındaki dövizin tarifi ve açıklanmasıyla dünya kapitalizminin olumsuz etkilerinden kurtulacağız" dedi.
Ahmedinecad, fakirliğin giderilmesinin en önemli gündemlerinden biri olması gerektiğini de ifade ederek, ikili ve çok yönlü faaliyet gösterilmesi, "böyle bir facianın önüne geçilmesi, fakirliğin ve mahrumiyetin izlerini İslam dünyasından silmek gerektiğini" söyledi.
"Zaman yakındır..."
Konuşmasında kardeşlik ve dostluk bağlarını geliştirme vurgusu yapan Ahmedinecad, sorunların üstesinden bu şekilde gelinebileceğini kaydetti.
Ahmedinecad, "Çevremizde onlarca köklü, tarihi ihtilafları olan ülkeler, birbirleriyle birleşmişlerdir. Neden köklü ihtilafları olmayan ülkeler birbirlerini desteklemiyorlar, birbirlerine kenetlenmiyorlar, işbirliği yapmıyorlar. Neden? Halbuki birleşerek, elele vererek ekonomimizin gelişmesinde çok önemli başarı kaydedebiliriz" diye konuştu.
Ahmedinecad, İran'ın tüm gücünü "milletlerin, özellikle müslümanların izzeti, refahı ve yücelmeleri için harcamaya hazır olduğunu" ifade ederek, "Cenab-ı Allah'ın vaad ettiği adalet, sevgi, kardeşlik, barış, refah, istikrar ortamının oluşması için zaman yakındır" dedi.
Ahmedinecad, dünyanın daha iyi yaşam ve adalet peşinde olduğunu ifade ederek, "Ümit ederim bu toplantı üyeler arasında bir büyük başlangıca vesile olacaktır" dedi.
Toplantının uluslararası düzeyde çok önemli olduğunu ifade eden Ahmedinecad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sıcak ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.