27 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara24°C
  • İzmir25°C
  • Berlin20°C

AF ÖRGÜTÜ BM’YE MEYDAN OKUDU

Uluslararası Af Örgütü yıllık raporunda, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) insan hakları alanında kriz çözmek için uygun bir karar mercii olmaktan çıktığını belirtti.

Af Örgütü BM’ye meydan okudu

25 Mayıs 2012 Cuma 10:35

Uluslararası Af Örgütü yıllık raporunda, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) insan hakları alanında kriz çözmek için uygun bir karar mercii olmaktan çıktığını belirtti. Kuruluşun uluslararası hukuk uzmanı Widney Brown, Suriye’deki ayaklanmalarda Konsey’in ortak hareket edemediğine işaret ederek, “Daimi üyelerin dünyanın en büyük silah ihracatçıları olmaları çıkar çatışmasına yol açıyor. Vetolarını kullanırken bu ülkelerin akılları ceplerinde olmuş olabilir” dedi. Af Örgütü direktörü Salil Shetty ise “BMGK halkların cesaretine cevap veremedi. Maalesef kararlar insan hakları boyutu düşünülmeksizin alınıyor. Bu çaptaki insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda vetoların geçerli sayılmamasını sağlamanın bir yolu olmalı” diyerek BM’de reform vaktinin geldiğini vurguladı.

‘Türkiye sözlerini tutmuyor’

Af Örgütü raporunda Türkiye’yi de “söz verilen reformları gerçekleştiremediği” için eleştirdi. Raporda gösterilerde polisin şiddet uygulamayı sürdürdüğü ve ifade özgürlüğünün önünde hâlâ engeller olduğu vurgulanırken, göçmen, mülteci, eşcinsel ve transseksüellerin haklarının yasalar tarafından korunmadığı, kadına yönelik şiddetle mücadele için ortaya konan yöntemlerin yetersiz olduğu belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.