29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara16°C
  • İzmir18°C
  • Berlin18°C

AÇILIM SÜRÜYOR, ANKARA KÜRDİSTAN’I TANIYOR…

Bizler istediğimiz kadar¸ Kürt Açılımı’nın sekteye uğradığını, bir süre için ertelendiğini yazıp çizelim, tam aksine, açılımın diğer uzantıları hızla ilerliyor.

Açılım sürüyor, Ankara Kürdistan’ı tanıyor…

31 Ekim 2009 Cumartesi 10:58

Yanlış anlama olmasın, Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan’ın Kuzey Irak Kürdistan’ına gitmeleri, bölge lideri Barzani ile görüşmeleri ve Erbil’de bir başkonsolosluk açılması, aslında bağımsız bir bölgeyi tanımak değil, ancak sembolik açıdan Kuzey Irak Kürtlerinin farklı statülerini resmen tanımak anlamına geliyor.

Bizler istediğimiz kadar¸ Kürt Açılımı’nın  sekteye uğradığını, bir süre için ertelendiğini yazıp  çizelim, tam aksine, açılımın diğer uzantıları hızla ilerliyor. 

Dün Türkiye’nin iki bakanı, Kuzey Irak Kürdistanı bölgesindeydi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Sanayi Ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Erbil’e bir ziyarette bulundular. Kuzey Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani ile görüştüler. Ardından da, bölgenin başkenti sayılan Erbil’de bir Türk Başkonsolosluğu açtılar.

Irak Kürdistanı bağımsız bir devlet değil. Ancak Irak’ın içinde farklı bir statüye sahip. Kendi  kendini yönetiyor.  Kendi parlamentosu, kendi  polisi ve askeri var. Irak’ın toprak bütünlüğünü kabul  ediyor, ancak otonom hareket ediyor. 

Türkiye bugüne kadar, Kürdistan yönetimini, PKK’ya  karşı mücadele etmediklerinden dolayı, görmezden gelirdi. Resmi hiçbir temas yapılmazdı. 

Kürt Açılımıyla birlikte, hem Kuzey Irak Kürdistanının Türkiye’ye karşı tutumu, hem de Ankara’nın  yaklaşımı değişti. Düne kadar görmezden gelinen Irak Kürdistanı, bugün el sıkıştığımız, sembolik dahi  olsa resmen tanıdığımız bir bölge oluyor. 

Bu gelişmeyi çok önemsemeliyiz. 

Barzani’yi kazanmış, onu yanına çekebilmiş bir Türkiye’nin eli çok daha güçlenecek, PKK terörüne karşı mücadelesi çok daha  kolaylaşacaktır. 

Başta dediğim gibi, içinde taktik bir yavaşlama olsa dahi, Kürt Açılımı diğer boyutlarıyla sürüyor. 

Mehmet Ali Birand / Hurriyet

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.