26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

ABD'NİN İLK SİYAHİ SAVUNMA BAKANI LLOYD AUSTİN GÖREVİNE BAŞLADI

ABD Başkanı Joe Biden'ın Savunma Bakanı adayı Lloyd Austin, Senato'dan onay aldıktan sonra Savunma Bakanlığında (Pentagon) yemin ederek görevine başladı.

ABD'nin ilk siyahi Savunma Bakanı Lloyd Austin görevine başladı

23 Ocak 2021 Cumartesi 14:19

Austin ABD tarihindeki ilk siyah savunma bakanı olmanın yanı sıra IŞİD’e karşı mücadelede Kürtleri savunan isimlerdendi.

ABD Senatosunda 2'ye karşı 93 oyla Savunma Bakanlığı onaylanan Lloyd Austin, Pentagon'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Savunma Bakan Vekili David Norquist tarafından karşılandı.

Kuvvet Komutanları ve Genel Sekreterleri ile yapacağı görüşmeden sonra Austin ilk telefon görüşmesini ise NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptı. Austin'e, ardından Çin konusunda ve Ortadoğu’da devam eden operasyonlar hakkında brifing verilecek.

ABD'nin ilk siyahi savunma bakanı

Austin, James Mattis'ten sonra askerlik mesleğinden emekli olmasının üzerinden 7 yıl geçmediği halde Kongrenin muafiyeti ile ABD Savunma Bakanı olabilen ikinci general oldu. Ayrıca Austin, ABD'nin ilk siyahi savunma bakanı olarak tarihe geçti.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, emekli Orgeneral Austin’e muafiyet sağlayan tasarıyı kabul etmişti. ABD yasalarına göre bir askerin siyasi üst düzey pozisyona atanması için ordudan ayrılmasının üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor. Bu şartı karşılamayanların bundan muaf tutulması için ise Kongrenin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'dan muafiyet alması gerekiyor. Austin, 2016 yılında orgeneral rütbesiyle ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı görevindeyken emekliye ayrılmıştı.

IŞİD’e karşı Kürtlerle birlikte mücadeleyi savunuyordu

Austin, IŞİD’e karşı mücadelede Kürtlerle iş birliği yapmayı destekleyen isimler arasındaydı. YPG’nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’ne ‘Eğit-donat’ programını sağlayan isim olan Austin, Ortadoğu’yu yakından bilen isimlerden biri.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.