29 Mart 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin10°C

ABD'DEN TÜRKİYE'YE 'S-400'LERİ UKRAYNA'YA VERİN' TEKLİFİ

Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna ordusuna silah yardımında bulunmak için değişik seçenekleri değerlendiren Biden Yönetimi’nin, Erdoğan hükümetine sürpriz bir teklif götürdüğü anlaşıldı.

ABD'den Türkiye'ye 'S-400'leri Ukrayna'ya verin' teklifi

20 Mart 2022 Pazar 13:39

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times'ın haberine göre, iki hafta önce Türkiye’yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye’ye Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesi teklifini götürmüş.

Sherman, ABD’nin bu füzelerin alınması yüzünden Ankara’ya karşı yürürlüğe koyduğu Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımları kaldıracakları şeklinde bir mesajı da Türk makamlarına iletmiş. 

Türkiye’nin teklifi kabul etmesi hâlinde, F-35 beşinci nesil savaş uçağı projesine geri dönmesinin yolunun da açılacağı taahhüdü yine Sherman tarafından dile getirilmiş. 

Haberde aktarılana göre Sherman, NYT'nin ziyaretin detaylarına ilişkin sorularını ise cevapsız bıraktı.

Gazeteye bilgi veren, ancak ismi açıklanmayan bir başka üst düzey ABD’li yetkili ise teklifin Putin’i kızdıracağını bildiklerini söylüyor.

Ukrayna’nın hâlihazırda Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) kullandığını hatırlatan ABD’li yetkili, bununla birlikte Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya vermesi hâlinde Moskova'nın gazabını çekmekten endişe ettiğini kaydediyor.

Haberde ayrıca “Amerikalı diplomatlar, Türkiye’yi Rusya’yla yaptığı danstan vazgeçirmesi ve Ukraynalılara çok güçlü, uzun menzilli bir hava savunma sistemi verilmesi için bir yol gördüler” yorumu yapılıyor.

Bu teklifle bir yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tepkisi ölçülürken, diğer yandan son yıllarda Moskova’yla yakın ilişkiler kuran bir NATO müttefiği olan Türkiye’nin, NATO ittifakına ve Ukrayna’yı desteklemeye yönelik taahhütünün ne ölçüde olduğunun test edilmek istendiği belirtiliyor.

Önceki gün (18 Mart 2022) Washington Post'ta eski CIA yöneticisi ve Rusya ve Avrasya uzmanı Paul Kolbe tarafından kaleme alınan "Türkiye'nin Rus Füzeleri Ukrayna'yı Savunabilir" başlıklı analiz yazısında da benzer teklif gündeme getirilmişti.

Kolbe, bu adımla "ilahi adaletin" sağlanacağını dile getiriyordu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.