30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir23°C
  • Berlin21°C

ABD'DEN TÜRK FİRMAYA ACİL KARARNAMEYLE İRAN ENGELİ!

Amerikalı yetkililer, Türkiye merkezli şirketin İran'a uçak motoru satmasını engellemek için acil kararname çıkardı.

ABD'den Türk firmaya acil kararnameyle İran engeli!

07 Ocak 2014 Salı 10:10

ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye merkezli bir şirketin iki Boeing uçak motorunu İran'a satmasını engellemek için alışık olunmayan bir yönteme başvurarak acil bir kararname çıkardı. 

Reuters haber ajansında yer alan bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kararnamenin terörle mücadele ihracat kontrol yasaları kapsamında çıkarıldığını ve aralarında İran'ın da olduğu bazı ülkelere belli ABD mallarının satışının engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. 

Bugün yapılması beklenen teslimata engel olmak için 3 Ocak'ta alelacele çıkartılan kararnamede satıcı şirket Türkiye merkezli 3K Havacılık ve Lojistik, alıcı şirket olarak ise İranlı kargo şirketi Pouya Havayolları olarak belirtiliyor. Teslimatı planlanan iki adet kullanılmış uçak motorunun General Electric Co tarafından üretildiği kaydediliyor. 

180 gün süreyle geçerli olacak kararname, ismi geçen şirketlere tüm ABD mallarının ticareti ve transportunu yasaklıyor. Kararname ticarete dahil olan bankalara ve sigorta şirketlerine de yasak getiriyor. Kararnamenin ilgili şirketlere çok büyük zarar vereceği ifade ediliyor. 

3K Havacılık ve Lojistik'ten yapılan ilk açıklamada, tüm işlemlerin yasalara uygun yürütüldüğü ve şirketin konuyu çözmeye çalıştığı açıklandı. 

Türk Havayolları tarafından kullanılan ikinci el motorların Rusya'nın Sibirya Air tarafından kullanılmak üzere ilk satışının gerçekleştiği de belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.