20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir15°C
  • Berlin5°C

ABD’DEN KERKÜK PETROLÜNE İLİŞKİN YENİ AÇIKLAMA

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Kerkük petrolünün Türkiye üzerinden ihracatı konusunda Hewler ile Bağdat’ın anlaşmaya varmasını mutlulukla karşıladığını söyledi.

ABD’den Kerkük petrolüne ilişkin yeni açıklama

16 Kasım 2018 Cuma 22:36

Resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan John Bolton, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin Kerkük petrolünü Kürdistan üzerinden Cehyan’a aktarma konusunda vardığı anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. 

Karar hakkında, “2017 seviyelerine geri dönmek için umut verici ilk adım” diyen Bolton, bu adımın Irak’ı enerji açısından da bağımsız hale getireceğini söyledi. 

McGurk: Önemli bir gelişme 

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Dış ilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ile konu hakkında bir görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Kerkük petrolünün Türkiye üzerinden tekrar ihraç edilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. 

McGurk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Kerkük kuyularından çıkarılan ham petrolü Kürdistan Bölgesi ile varılan yeni anlaşma sonucu Ceyhan Limanı üzerinden ihraç etmeye başladığını ifade etti. 

Ham petrolün boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandığını belirten McGurk, yaklaşık bir yıl askıda tutulduktan sonra petrolün yeniden ihraç edilmesini önemli bir gelişme olarak yorumladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.