30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara24°C
  • İzmir27°C
  • Berlin27°C

ABD VE RUSYA'DAN DEV TAKAS

Rusya, uluslararası silah kaçaksı ile ABD aleyhine casusluk yapan eski subayı takas etmek istiyor.

ABD ve Rusya'dan dev takas

10 Mart 2011 Perşembe 09:30

Rusya, ABD'de tutuklanan Rus uluslararası silah kaçakçısı Viktor Bout’u ABD lehine casusluk yapan Rusya Savunma Bakanlığı eski subayı Andrey Hlıçev’le takas yapmak istiyor.

Hlıçev, Moskova Kent Mahkemesi’nce casusluk suçu gereği 18 yıl hapis cezası almıştı.

Rus İnterfaks haber ajansına konuşan bir güvenlik yetkilisi, Bout’un casus Hlıçev’le değiş tokuş yapılabileceğini iddia etti. Rus yetkili, "Şu anda söz konusu değiş tokuş olasılığı gözden geçiriliyor. Rusya Bout’u Hlıçev’le değiştirmek istiyor. Hlıçev’e ABD lehine casusluk yaptığı gerekçesiyle geçen hafta 18 yıl hapis cezası verilmişti. Yarbay Hlıçev Savunma Bakanlığı’nda, daha sonra Rosatom’da görev yapmıştı. Kendisi yabancı devletlere Rus nükleer alanıyla ilgili gizli bilgileri sızdırmakla suçlanıyor" dedi.

Silah kaçakçısı Bout’un kardeşi Sergey Bout değiş tokuş planlarından haberdar olmadığını belirterek, "Gerçi çok iyi bir haber olurdu" diye konuştu.

Rus Vedomosti gazetesine konuşan bir istihbarat yetkilisi ise Bout’un casus Hlıçev’le takas olasılığının düşük olduğunu belirtti. Rus yetkili, "Öncelikle Rusya yönetimi Bout’un kendisine çalıştığını belirtmedi, artı Bout hiçbir zaman Rus istihbaratının elemanı da olmadı. İkincisi onun dosyası kabarık ve ABD güvenlik güçlerinin daha mahkeme kararı çıkartılmayan Bout’u kimsenin tanımadığı bir yarbayla değiştirmesi zor bir olasılık" şeklinde konuştu.

2008’de Tayland’da yakalanan Bout, Kasım 2010’da ise ABD’ye iade edilmişti. Bout, ABD vatandaşlarını öldürmekle, terörizme destek vermekle ve silah kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor. Mahkeme duruşması ise 11 Ekim’e ertelenmişti.Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in uluslararası danışmanı Sergey Prikhodko daha önce yaptığı açıklamada, Bout’u desteklemediklerini belirtmişti.

'RUSYA'NIN BAŞARISIZLIĞI'

Bout’un eşi Alla Bout, silah tüccarının ABD’ye iade edilmesini, "Rusya dış politikasının başarısızlığı" olarak değerlendirmişti. Bout’un eşi, Moskova’ya üstü kapalı tehdit mesaji da göndererek, "Ne yapalım madem Bout ülkesinden ziyade Amerika’ya lazımsa bu durumda kendisi yaşayabilmesi için istenilen herşeyi yapsın" tehdidinde bulunmuştu.

Rus basınında çıkan haberlere gore, Bout’a ömür boyu hapis cezası verilebilir, fakat ABD soruşturma yetkilileriyle isbirliği yapması durumda daha hafif ceza alacağı yönünde. İddialara göre, Bout’un Rus istihbaratıyla ilgili "kıymetli" bilgilere sahip olduğunu düşünen Washington, Rus silah tüccarından yararlanmak isteyecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.