25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Diyarbakır4°C
  • Ankara-3°C
  • İzmir4°C
  • Berlin11°C

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, ERMENİ SOYKIRIMI’NI TANIDI

ABD Temsilciler Meclisi, 1915’i “Ermeni Soykırımı” olarak tanıyan tasarıyı kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni Soykırımı’nı tanıdı

30 Ekim 2019 Çarşamba 09:00

ABD Temsilciler Meclisi’nde, Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını talep eden tasarı ezici bir çoğunluk tarafından onaylandı.

Meclis’te 1 saat süren tartışmaların ardından yapılan oylamada 405 üye tasarı lehinde oy kullanırken, 11 üye karşı çıktı.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff’in sunduğu tasarıda, “Temsilciler Meclisi’nin Ermeni soykırımını resmen tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü” ifade ediliyor.

Tasarıda ayrıca ABD’nin insani yardım çabaları dahil, Ermeni Soykırımı gerçeklerini halkın anlaması ve bu konuda eğitilmesi teşvik ediliyor.

Ermeni Soykırımı’nın resmi törenlerle anılması da tasarıda yer alıyor.

“Ermeni Soykırımı’nın bugünün insanlığa karşı işlenen suçlarla benzerliğine” de tasarıda dikkat çekiliyor.

Söz konusu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak sembolik nitelik taşıyor; Kongre’nin bu konudaki yaklaşımını yansıtıyor.

Bu kararın onaylanmasıyla birlikte ilk kez ABD Kongresi’nin bir kanadı 1915’i ‘soykırım’ olarak nitelemiş oldu.

Ankara’dan tepki

Oylama sonrası bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tasarının Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu nedeniyle gündeme getirildiğini öne sürdü.

Twitter üzerinden gelişmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, “Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar.Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir” dedi.

Kararın onaylanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından bir yazılı açıklama da yapıldı, kabul edilen kararın Türkiye tarafından reddedildiği, yok hükmünde sayıldığı belirtildi.

“Bu karar ABD’deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır. Tarihin meclislerin siyasi hissiyatına göre şekillendirilmeye çalışılmasından daha vahim bir yanılgı olamaz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.