'ABD, PETROL KONUSUNDA BAĞDAT'A BASKI YAPMALI'
Federal Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Dizayi, "ABD, Kürdistan bölgesinden ziyade Bağdat hükümetine baskı uygulamalıdır" dedi.
27 Mayıs 2014 Salı 10:20
Federal Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, ABD’nin petrol satışında Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin “ABD’nin tavsiyelerine saygı duyduk. ABD, Kürdistan bölgesinden ziyade Bağdat hükümetine baskı uygulamalıdır” dedi.
Dizayi, Hewler’de düzenlenen Uluslararası Sağlık Fuarı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Bağdat ile Hewler arasındaki petrol sorununun çözümü için ABD’nin başından beri ciddi çabalar sarf ettiğini söyledi.
‘BİZ, ABD’NİN TAVSİYELERİNE SAYGI DUYDUK’
Sorunun çözümü için ABD’nin iki tarafa da tavsiyelerde bulunduğunu aktaran Dizayi şunları kaydetti:
“Biz, ABD’nin tavsiyelerine saygı duyduk ve merkezi Bağdat hükümetiyle ilişkilerimize devam ettik. Yaşanan sorunu çözmek için yoğun ve ciddi bir çaba sarf ettik. Doğrusu çok iyi bir siyasi atmosfer vardı. Ancak heyetler arası toplantılara ve atılan iyi niyet adımlarına rağmen elde edilen sonuç sıfır oldu. Zira Bağdat hükümeti, her şeyin merkezden yönetilmesinde ısrar ediyordu. Kürdistan bölgesine ekonomik ambargoyu dayatan da onlar oldu. Dolayısıyla ABD, Kürdistan bölgesinden ziyade Bağdat hükümetine baskı uygulamalıdır.”
Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan petrolün, Kürdistan bölgesinin, Irak bütçesinden payına düşen yüzde 17’lik miktarı karşılamadığını ifade eden Dizayi, “Irak bütçesinden aldığımız payı elde etmek için günlük 500 bin varil petrol ihraç etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Dizayi, kendi iç tüketimleri için günlük 150 bin varil işlenmiş petrole ihtiyaçlarını olduğunu sözlerine ekledi.
Federal Kürdistan Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa da, ABD’nin petrol satışında Bağdat hükümetinin onayını istemesine ilişkin, kararın Kürtlerin elinde olduğunu ifade ederek, ABD’nin tarafsızlığı seçmesinin ve yorum yapmamasının daha isabetli olacağını açıklamıştı.
Öte yandan Mustafa ve Dizayi’den önce de son olarak Federal Kürdistan yönetiminden yapılan bir açıklama ile merkezi hükümete tepki gösterilmişti. Kürdistan yönetimi, Bağdat’ın Türkiye üzerinden ihraç edilen Kürdistan petrolü için uluslararası tahkim başvurusunun sonuç vermeyecek ‘içi boş bir tehdit’ olduğunu belirtmişti.
KÜRT YÖNETİMİ’NDEN ‘İÇİ BOŞ TEHDİT’ ELEŞTİRİSİ
Merkezi hükümeti ‘anayasayı tanımamak’la suçlayan Kürdistan yönetiminin açıklamasında, Irak Petrol Bakanlığı’nın boş tehditlerinin petrol ihracatına engel olmasına izin verilmeyeceği konusunda tüm yüklenicilere güvence verildiği kaydedildi. Açıklamada, “Irak’ın tehditleri sonuç vermeyecektir” denildi.
Irak Petrol Bakanlığı, Bağdat’ın onayı olmadan Federal Kürdistan'dan sevk edilen ham petrolün ilk satışının gerçekleştirilmesindeki rolünden dolayı Türkiye ve BOTAŞ aleyhinde yasal girişimde bulunduğunu duyurmuştu.
HEDEF 1 MİLYON VARİL PETROL
Federal Kürdistan, halihazırda boru hattıyla Türkiye’ye günlük 100 bin varil petrol ihraç ediyor. 45 milyar varil petrol rezervi olan Federal Kürdistan'ın hedefi, 2016’ya kadar ihraç edilen petrol miktarını 1 milyon varile çıkarmak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.