26 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara17°C
  • İzmir15°C
  • Berlin3°C

ABD, ORTA MENZİLLİ FÜZE ANLAŞMASI'NDAN RESMEN ÇEKİLDİ

Amerika Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan resmen çekildi. Söz konusu anlaşma “Soğuk Savaş” yıllarında 1987’de Rusya ve Amerika arasında imzalanmıştı.

ABD, Orta Menzilli Füze Anlaşması'ndan resmen çekildi

02 Ağustos 2019 Cuma 12:44

Trump yönetimi Amerika’yı anlaşmadan çekme gerekçesi olarak Rusya’nın anlaşmayı ihlal etmesini gösterdi. Rusya bu iddiaları reddetti. Tarafların anlaşmanın devamı konusundaki görüşmeleri de sonuç vermedi ve bugün itibariyle Amerika anlaşmadan resmen çekilmiş oldu.

1987 yılında imzalanan anlaşma 500 ila 5500 km menzile sahip karadan havaya tüm orta menzilli füzelerin geliştirilmesini yasaklıyordu.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada “Amerika, Rusya’nın kasten ihlal ettiğibu anlaşmanın artık bir parçası olmayacak. Rusya’nın anlaşmayı ihlal eder şekilde füzeler geliştirmesi Amerika’yı ve müttefiklerini doğrudan tehdit etmektedir. Rusya’nın anlaşmaya uymaması Amerika’nın öncelikli çıkarlarına zarar vermektedir” ifadelerini kullandı.

Rusya’ysa Amerika’nın bu suçlamalarını reddetti ve Washington’un kasten bu şekilde davrandığını çünkü kendisinin füze geliştirmek istediğini öne sürdü.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması 1987 yılında dönemin Amerika Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma o tarihten bu yana yürürlükteydi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.