30 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara15°C
  • İzmir16°C
  • Berlin13°C

ABD KÜRT AÇILIMININ NERESİNDE?

Türkiye Kürt açılımını tartışırken hükümeti eleştiren muhalefet ‘neden şimdi’ sorusunu soruyor, ABD’yi işaret ediyor. Washington Kürt açılımının neresinde duruyor? İşte bu sorunun yanıtı…

ABD Kürt açılımının neresinde?

13 Ağustos 2009 Perşembe 10:15

AK Parti hükümetinin Kürt sorununun çözümü için ortaya koyduğu çabalar ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın süreci başlatması Türkiye’de derin bir tartışmanın başlamasına neden oldu. Hükümeti eleştiren muhalefet özellikle bir konuyu önplana çıkarıyor: Türkiye’nin üzerindeki dış baskı…Muhalefetin iddiasına göre başta ABD olmak üzere küresel güçler Türkiye’nin Kürt sorununu çözmesi için hükümetin üzerinde baskı kuruyor. Baskı dışarıdan gelince de muhalefet bu çalışmaların Türkiye’nin aleyhine olduğuna inanıyor. MHP lideri Bahçeli’nin çalışmaları “ihanetle” nitelemesinin ardında bu düşünce yatıyor.

Peki, gerçekten öyle mi? Kürt açılımının arkasında Ankara değil, Washington mu bulunuyor? Bu soruyu Washington’daki gerçekten etkin isimlere sorduk. Aldığımız yanıtlar ilginç. Aldığımız yanıtlardan birisi öncelikle Türkiye’deki muhalefet yapısına vurgu yapıyor. Suçlamaların temelsiz olduğunu söylüyor. Örneğin şöyle diyor: AKP bunu üç yıl önce yapsaydı “neden şimdi diye” yine soracaklardı.

Aldığımız bir diğer yanıt gelişmelere daha stratejik bakıyor. Bu yaklaşıma göre konunun ne ABD’yle ne de başka bir ülkeyle ilgisi var. Durum tamamen bölgede ve dünyada yaşan değişimlerle ilgili. Bu görüşe göre devlet konjonktürel değişikliklere uyum sağlıyor. Tıpkı ikinci dünya savaşı sonrası çok partili hayata geçtiği gibi… Tıpkı 1980 sonrasında liberal ekonomiye yönelmesi gibi…

Aslına bakılırsa Washington’da bu realist düşünce oldukça yaygın. Henüz geçtiğimiz hafta ABD’ye rağmen Rusya ile yapılan enerji anlaşmasına dikkat çekiliyor, bu yüzden Ankara’nın iç ve dış politikasında oldukça pragmatist bir yaklaşım içinde olduğu belirtiliyor. Politika pragmatist olunca çevredeki gelişmelere de uyum süreci başlıyor. türkiye’nin çevresinde dikkat çekilen iki değişiklik var. 1. ABD Irak’tan çekilmeye karar verdi. 2. Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler muazzam bir değişikliğe uğradı. Bu yüzden ABD Kuzey Irak’ın kurumsallaşmasına yardımcı olacak her hangi bir öneriye olumlu bakıyor.

Ancak Washington’da muhalefetin tezlerine bir eleştiri daha getiriliyor. O da şu: Amerika’nın Kürt sorununun çözümüne yönelik atılan adımları uzun bir süredir Türkiye’den talep ettiği belirtiliyor, ancak Türkiye’nin şu anda buna karar verdiği hatırlatılıyor. Sebebi Türkiye devlet yapısının bunun doğru olduğuna kanaat getirmesi. Üstelik devlet mekanizmaları arasındaki uyum Washington’dan da fark ediliyor. Özellikle Hükümet, MİT ve Genelkurmay arasındaki uyum.

iyibilgi.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.