30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara15°C
  • İzmir20°C
  • Berlin16°C

ABD İRAN'A 1.7 MİLYAR DOLAR BORÇ VE FAİZ ÖDEYECEK

​ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin İran'a geçmişten kalan 400 milyon dolar borcunu ve bunun 1.3 milyar dolarlık faizini ödeyeceğini açıkladı.

ABD İran'a 1.7 milyar dolar borç ve faiz ödeyecek

18 Ocak 2016 Pazartesi 12:31

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmanın önceki haftasoun yürürlüğe girmesi ve İran’a yaptırımların kaldırılmasının ardından, ABD ilk adımı attı. İran’ın diplomatik ilişkiler bozulmadan önce askeri ekipman almak için ABD’ye ödediği 400 milyon doların geri verileceği duyuruldu.

“Makul oran belirledik, İran daha fazla tazminat talep etmeyecek”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile ABD’nin, Lahey’deki mahkemede, İran’ın dondurulmuş parasının aradan geçen 35 yılın ardından iade edilmesine ilişkin anlaşmaya vardığını belirtti. Yazılı açıklamasında ‘yapıcı ikili görüşmelerin ardından adil bir çözüme ulaştıklarını’ söyleyen Kerry, şu ifadeleri kullandı: “İran, vakıf fonunda yer alan 400 milyon doları, kabaca 1,3 milyar dolar olan faiziyle birlikte alacak. İran’ın alacağı, makul bir faiz oranıyla belirlendi. Dolayısıyla, İran bize karşı daha büyük bir tazminat peşinde koşamayacak. ABD’nin vergi mükelleflerinin daha büyük miktarlarda para ödemesi önlenmiş oldu.”

İran’ın ABD’ye açtığı davalar

Öte yandan Kerry, ABD’nin İran’a açtığı yaklaşık 4700 özel davanın bulunduğunu ve mahkemenin, davaların ilk 20 yılında bunları çözüme kavuşturduğunu anımsatarak, süreç içerisinde de ABD vatandaşları ve şirketlerinin 2,5 milyar dolar tazminat kazandığını kaydetti. ABD aleyhine İran tarafından açılmış çok sayıda davanın bulunduğu bilgisini veren Kerry, bu davaları uygun şekilde sonuçlandırma gayret edeceklerini ifade etti.

Ne olmuştu?

ABD ile İran ilişkileri, İran’da 1979’daki devrimle ABD’nin desteklediği Şah Rıza Pehlevi’nin devrilmesinin ardından çıkmaza girmişti. İran’da devrimi destekleyen öğrenciler, ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’ni basmış, 52 ABD’li 444 gün boyunca elçilikte rehin tutulmuştu. ABD’nin askeri operasyonuna rağmen başarısızlıkla sonuçlanan rehine krizi de diplomatik ilişkileri tamamen koparmıştı. Bunun üzerine ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları başlarken, İran da 1981’de, Lahey’de, askeri ekipman almak için ödediği 400 milyon dolar karşılığında siparişin teslim edilmemesi ve paranın da iade edilmemesi nedeniyle dava açmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.