18 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara15°C
  • İzmir18°C
  • Berlin2°C

ABD HEYETİ ROJAVA’DA: PYD-ENKS GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLIYOR

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği askerî harekât sonrası Rojava’da gündeme gelen Kürt partileri arasında birlik arayışlarına ilişkin görüşmeler halen sürüyor.

ABD heyeti Rojava’da: PYD-ENKS görüşmeleri yeniden başlıyor

07 Aralık 2020 Pazartesi 14:30

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobane’nin “birlik” çağrısının ardından Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkilileri arasında başlayan birlik görüşmeleri yeniden gündemde.

Rojava’da Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile ENKS arasındaki görüşmelere katılmak üzere ABD’den bir heyet Rojava’ya gitti.

ENKS Yürütme Kurulu Üyesi Fesla Yusuf ve PYNK’den Salih Gedo yakın bir zamanda taraflar arasındaki görüşmelerin yeniden başlayacağını duyurdu.  

ENKS temsilcisi Fesla Yusuf, ABD’li yetkililerin kendileri ile temas kurduğunu belirterek, “Görüşmelerde yeni bir aşamaya geçildiğini ve yakın zamanda çalışmaya başlayacaklarını aktardılar” dedi.

PYNK temsilcisi Salih Gedo da ABD’li heyetin Rojava’ya ulaştığı bilgisini teyid ederek, görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Gedo, “Görüşmeler üçüncü taraf, yani ABD heyeti hazır olmadığı için bir süre durdurmak durumda kaldı” diye konuştu.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, bir süreden beridir ENKS heyetinin yurt dışında olması ve ABD heyetinin hazır olmaması nedeniyle görüşmelerin durduğunu açıklamıştı.

Kobane “Görüşmelerde çok önemli bir mesafe kaydedilmiştir. Siyasi sorunlar çözülmüştür. Özerk Yönetim konusunda görüş birliğine varılmıştır” demişti.

ENKS Başkanlık Meclisi üyesi Süleyman Oso, “Bizim tarafımızdan herhangi bir engel yok. Kürtler arasındaki görüşmeler altın bir fırsattır, yakında görüşmelere başlanacağını umuyoruz” açıklamasını yapmıştı. (Rudaw)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.