26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

ABD BAŞKANI JOE BİDEN, 1915 İÇİN "SOYKIRIM" İFADESİNİ KULLANDI

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 için "soykırım" ifadesini kullandı. Biden, "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 için "soykırım" ifadesini kullandı

24 Nisan 2021 Cumartesi 19:26

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915'in yıldönümüyle ilgili açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı. 

Biden yazılı açıklamasının başında, "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz" dedi. Açıklamanın son paragrafında da "Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır" ifadesini kullandı.

ABD KONGRESİ DE TANIMIŞTI

ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915'i soykırım olarak tanımlayan kararları kabul etmiş, son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde üye, Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıması için çağrı yapmıştı.

BIDEN'IN SEÇİM VAADİYDİ

Ermeni Soykırımı'nın tanınması, hem Biden'ın, hem de ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Biden aynı zamanda, Delaware Senatörü olduğu dönemden bu yana soykırımın resmen tanınması yönünde çağrı yapmış bir isimdi.

1981'DEN BERİ İLK DEFA

Biden'dan önce, ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı'yla ilgili açıklamasında 1915'ten de 'Ermenilerin soykırımı' olarak söz etmişti. ABD başkanları, son yıllardaki geleneksel 24 Nisan açıklamalarında Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullanıyordu.

ABD basını, Biden'ın göreve gelmesinden 3 ay sonra, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde soykırımı tanıma kararını ilettiğini yazmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.