22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara16°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

ABD BASININDAN ÖZETLER (23.10.2009)

ABD'de yayınlanan gazetelerin önemli haber başlıkları ve özetleri. Hangi gazete, hangi konuyu manşete çekti ve hangi konuyu ele aldı. İşte ayrıntılar...

ABD Basınından Özetler (23.10.2009)

23 Ekim 2009 Cuma 22:27

New York Times

New York Times Irak’ta tarafların seçim yasası konusunda hala anlaşamamasını eleştiriyor. Gazete, yasadaki gecikmenin seçim 31 Ocak’tan önce yapılması gereken seçimleri de riske soktuğunu belirtiyor:

“Amerikan askerlerinin belirlenen zamanda geri çekilmesi ve geride egemen bir ülke bırakması için, Iraklı siyasetçilerin de çaba harcaması gerekiyor. Saddam Hüseyin diktatörlüğünün ve iç savaşın ardından Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin sokaklarda değil de parlamentoda mücadele vermeye başlaması olumlu bir gelişme. Ancak, ülkedeki durum hala çok hassas ve şiddet yanlısı gruplar çabalarından vazgeçmiş değil. Bu nedenle seçim yasasının ve siyasi reformların bir an önce kabul edilmesi gerekiyor. Obama Şubat ayında Irak politikasını açıklarken, Amerika’nın Iraklı liderler arasında adil ve kalıcı uzlaşmalar sağlanması için arabuluculuk yapacağını söylemişti. Şimdi Irak kritik bir süreçten geçiyor ve bu süreçte tarafsız bir arabulucudan daha çok adil bir uzlaşmaya ihtiyacı var.”

Boston Globe

Boston Globe gazetesi, Amerika’nın Afganistan’da Karzai’ye destek sağlamaktan vazgeçmesini, yerine rakibi Abdullah Abdullah’ın desteklenmesini istiyor:

“Karzai, Obama’dan ve Senatör John Kerry’den gelen baskılar sonunda ilk turda seçildiği iddiasından vazgeçerek, seçimin ikinci turunun yapılmasını kabullenmek zorunda kaldı. Ancak Afganistan’a yapılan bu siyasi bu müdahale yeterli görülmemelidir. Amerika, Karzai’yi meşrulaştırmaya çalışmak yerine başka birini getirmeye çalışmalıdır. Abdullah’ın açıkça desteklenmesi hoş karşılanmayabilir ve ters tepebilir. Buna rağmen Amerika, Abdullah’ı desteklediği mesajını dolaylı olarak verebilir. Taleban’a karşı verilen mücadelede Karzai hükümetiyle de uğraşmak yerine Abdullah önderliğindeki bir hükümetle işbirliği yapmak Amerika açısından bu mücadeleyi kolaylaştıracaktır.” 

New York Times

New York Times Amerika’nın domuz gribi aşısı konusunda sınıfta kaldığını belirtiyor. Gazete, yeterli sayıda aşı üretilemediği ve dağıtımda ciddi sorunlar yaşandığı görüşünde:

“Kongre, 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika’yı salgın hastalıklara ve biyolojik saldırılara karşı hazırlıklı kılmak amacıyla bir dizi yasayı kabul etti. Ancak 2005 yılındaki kuş gribi salgını, ne kadar hazırlıksız olduğumuzu ortaya koydu. Şimdi domuz gribi hızla yayılıyor. Ülkedeki hastaneler ve klinikler yetersiz kalıyor. Neyse ki hastalık korkulduğu kadar öldürücü bir nitelik taşımıyor. Fakat eğer H1N1 virüsü mutasyon geçirerek daha tehlikeli bir biçim alsaydı, altyapı yetersizliğinin ve önlem almadaki eksikliklerin sonuçları çokdaha kötü olabilirdi. Federal hükümet H1N1 konusunda çok şanslı. Ancak, konu halk sağlığı olunca işi şansa bırakmak hiç de doğru bir yaklaşım değil.” 

Christian Science Monitor

Christian Science Monitor gazetesi devlet tarafından kurtarılan şirketlerin yöneticilerine ödenen maaşların azaltılmasını siyasi açıdan doğru buluyor. Ancak gazete bu kararın ekonomik sonuçları olacağını da vurguluyor:

“Artık bu şirketlerin patronu olan hükümet, ödenecek ücretler konusunda da karar verme hakkına sahiptir. Ancak, ücretlerin düşürülmesiyle bu şirketlerin daha sağlıklı bir yapıya kavuşup kavuşamayacağı tartışmalı bir konudur. Hükümetin yapması gereken şey, hissedarların şirket yönetimlerindeki yetkisini artırmak olmalıdır. Böylece hissedarlar yöneticilerin seçilmesinde ve onlara ödenecek ücretler konusunda söz sahibi olabilir. Son tahlilde, bu şirketlerin kara geçip geçmemesi en çok hissedarları ilgilendirir. Bu nedenle hissedarlar hükümetin bu sınavdan nasıl geçeceğini yakından izliyorlar.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.