ABD BASINI (29 EKİM 2009)
Yahudiler'in Mescid'i Aksa'ya yönelik saldırıları ve Rusya'daki siyasi cinayetler, ABD basınının ele aldığı konular arasında...
29 Ekim 2009 Perşembe 16:55
ABD Basınından Özetler (29 Ekim 2009)
Yahudiler'in Mescid'i Aksa'ya yönelik saldırıları ve Rusya'daki siyasi cinayetler, ABD basınının ele aldığı konular arasında yer alıyor...
Boston Globe, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışmasını provokasyon olarak tanımlıyor ve İsrail'i doğu Kudüs'ün nüfus yapısını değiştirmeye çalışmakla da suçluyor:
"Yahudilerin Tapınak Dağı, Müslümanların Harem-i Şerif dedikleri yerle ilgili çatışmalar, dünyanın en tehlikeli anlaşmazlıklarından birine dini unsurlar da ekliyor. Her iki tarafta da aşırı uçlar ateşle oynuyor. Ancak İsrail egemen güç olduğu için, bu çatışmaların daha fazla büyümeden sona erdirilmesinin sorumluluğu Benyamin Netanyahu hükümetine düşüyor. Eğer başkan Obama iki devletli bir çözüm ihtimalinin ortadan kalkmasını istemiyorsa, Yahudilerin Doğu Kudüs'ü istilasının engellenmesi ve Harem-i Şerif'teki kazılara son verilmesi konularında Netanyahu'yu ikna etmelidir. Taraflardan birinin karşı taraftaki aşırı unsurlara cihat ve şehitlik çağrısı yapması için malzeme vermesi, barış görüşmelerini başlamadan bitirecektir."
USA Today, yetkililerin domuz gribi aşısı yapılması konusunda halkı ikna ettiğini belirtiyor ancak yeterli sayıda aşı temin edilmemesini eleştiriyor:
"Sağlık Bakanlığı, domuz gribi konusunda çok doğru işler yaptı. Etkili ve güvenilir bir aşının rekor sayılabilecek kadar kısa bir sürede üretilmesi bunların başında geliyor. Ama daha sonra yaşanan bazı gelişmeler, bu çabalara gölge düşürdü. Domuz gribi salgını mevsimsel gribe kıyasla daha erken başladı. Aşı yapımında kullanılan virüsün üretimi sanılandan daha fazla zaman aldı. Sağlıklı genç insanların ve hamile kadınların domuz gribinden ölmesi, aşıya olan talebi artırdı. Ancak hükümet söz verdiği ölçüde aşı sağlayamadı. Muhtemelen Aralık ayında ülkenin dört bir yanında fazlasıyla aşı bulunacak. Ancak bazı domuz gribi kurbanları için artık çok geç kalınmış olacak."
New York Times gazetesi, Amerikan bankacılık sisteminin hala devlet desteğiyle ayakta durduğunu, bankaların yaşadığı sıkıntıların ekonomiyi de olumsuz etkilediğini belirtiyor:
"Ciddi bir kredi sıkıntısı yaşıyor. Ağustos ayında ticari bankaların verdiği tüketici kredileri 834 milyar dolardı. Bu rakam, geçen yılsonuna kıyasla 45 milyar dolar daha azdı. Aynı sorun iş hayatının finansmanında da yaşanıyor. Bankaların ticari ve sınaî kredileri, geçen yıla kıyasla 170 milyar dolar azalarak bir trilyon 411 milyar dolara düştü. Bu, böyle gidemez. Krediler böylesine azalırken, ekonominin düzelmesi beklenemez. Obama yönetiminin finansman stratejisinin başarıya ulaşması için bankaların sadece ayakta kalmaları yeterli değildir. Bankalar, yeniden kredi vermeye başlamalıdır."
Washington Post, Rusya'daki siyasi cinayetlere dikkat çekiyor. Gazete, bir türlü yakalanamayan katillerin, özellikle Kafkas cumhuriyetlerindeki insan hakları savunucularını hedef aldığını belirtiyor:
"Başbakan Vladimir Putin, bütün bu olup bitenleri görmezden geliyor. Devlet başkanı Dimitri Medvedev ise, cinayetlerden dolayı üzüntü duyduğunu açıklasa da, ülkenin güvenlik güçleri üzerinde bir etkisi bulunmuyor. İnguş Cumhuriyeti'nin yeni valisi olaylardan, "iktidarı elinde tutan güçleri" sorumlu tuttu. Aslında herkes kimi kastettiğini biliyor; Çeçenistan'ın Kremlin destekli yöneticisi Ramazan Kadirov'un kanun tanımayan adamları ve KGB'nin devamı olan Federal Güvenlik Kurumu. Rus halkı, Putin'in isterse devlet destekli bu cinayetleri önleyebileceğini, ama istemediğini biliyor. Bu yaşananlar aslında yeni bir şey değil. Geçmişte de Kremlin'deki yöneticiler otoritelerini sürdürmek için cinayetlere başvurmuştu. Ancak Stalin'den bu yana siyasi cinayetler hiç bu kadar yaygın olmamıştı."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.