27 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara10°C
  • İzmir13°C
  • Berlin2°C

AB ÜLKELERİ ‘ACİL’ KODUYLA TOPLANDI: GÜNDEM İRAN VE LİBYA

Türkiye’nin Libya’ya asker gönderilmesinin önünü açan tezkereyi kabul etmesiyle Türk askerinin peyderpey ülkeye giriş yapmaya başlaması uluslararası alanda tansiyonu yükseltti.

AB ülkeleri ‘acil’ koduyla toplandı: Gündem İran ve Libya

07 Ocak 2020 Salı 19:46

ABD’nin İran’ın en önemli komutanlarından Kasım Süleymani’yi düzenlenen bir operasyonla öldürmesi de Washington-Tahran hattında yeni bir krize neden oldu. Tahran’ın “askerî olarak karşılık vereceğiz” demesi uzmanlar tarafından yeni bir savaşın habercisi olarak gösterilirken AB ülkeleri dünyada yükselen bu gerilim karşısında “acil” koduyla toplandı.

Euronews Türkçe’nin haberine göre Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin dışişleri bakanları “acil” koduyla Brüksel’de bir araya geldi. AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının gündeminde Libya ve ABD-İran krizleri var. Toplantıya Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlık ediyor. 

Avrupalı yetkililer, Türk askerinin Libya’ya gitmesiyle bölgede dengelerin bozulmasından ve insani krizin derinleşmesinden endişe duyuyor.

Almanya, Fransa ve İngiltere İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın imzacılarından. ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran ile Washington arasında yeni bir krize yol açmıştı.

Yetkililer, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri ele almak amacıyla cuma günü acil olarak toplanacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.