22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir20°C
  • Berlin3°C

AB KONSEYİ: PKK 'TERÖRİST ÖRGÜTLER' LİSTESİNDE KALSIN

PKK’nin Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkartılması için Avrupa Adalet Divanı’nda açılan davada AB Konseyi savunmasını gönderdi.

AB Konseyi: PKK 'terörist örgütler' listesinde kalsın

22 Kasım 2014 Cumartesi 12:26

PKK’nin Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkartılması için Avrupa Adalet Divanı’nda açılan davada AB Konseyi savunmasını gönderdi. PKK'nin listede kalması gerektiğini savunan AB Konseyi "İngiltere ve ABD'nin PKK'yi bir terör örgütü olarak kabul etmeleri AB'nin de PKK'yi listesine alması için yeterli bir nedendir" görüşünü belirtti.

Avrupa Birliği 2002 yılından itibaren her 6 ayda bir uzattığı “terörist örgütler” listesinde PKK'ye de yer veriyor. Ancak PKK'nin özellikle DAİŞ'e çetelerine karşı verdiği mücadeleyle birlikte birçok kesim PKK'nin artık bu listeden çıkarılması gerektiğini dile getiriyor.

PKK’nin listeden çıkartılması için AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’na 1 Mayıs 2004’te KCK Yürütme Konseyi Üyeleri Murat Karayılan ve Duran Kalkan adına Hollandalı avukatlar başvuruda bulunmuştu. Prosedür gereği AB’ye karşı Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı’nda açılan davalarda AB’nin 28 üye ülkeden biri savunmayı üstleniyor.

AB KONSEYİ TOPU İNGİLTERE VE ABD'DEYE ATTI!

Ancak “PKK listede kalmaya devam etsin” savunmasını hiçbir ülke üstlenmeyince Avrupa Birliği Konseyi devreye girdi ve mahkemeye savunmasını gönderdi. Avukatların ANF'ye verdiği bilgilere AB Konseyi'nin savunması özet olarak şöyle:

"PKK hala bir terörist organizasyon. Silahlı çatışmalarda terörizme karşı kullanılan araçlar uluslararası insani hukuka uygundur. İngiltere ve ABD'nin PKK'yi bir terör örgütü olarak kabul etmeleri AB'nin de PKK'yi listesine alması için yeterli bir nedendir."

Ancak PKK'nin avukatları AB Konseyi'nin bu savunmasına karşı çıkarak PKK'nin listeye alınmasının uluslararası hukuk ve AB Konseyi yönetmenliklerine ters olduğunu dikkat çekiyor. Davanın geldiği aşamaya ilişkin bilgi veren avukatlardan Maria van Eik "Silahlı çatışmalarda hukukun gözlenmesinin mümkün olmadığından dolayı AB'nin 2580/2001 sayılı yönetmeliği uygulanamaz" dedi.

"AB'NİN BİR ÇOK MADDESİ İHLAL EDİLDİ"

AB'nin 125/2014 numaralı AB Konseyi yönetmenliğinin PKK'yi ilgilendiren kısımlarının anlamsız olduğuna dikkat çeken avukat Eik "Bu kısımlar AB'nin Konsey Yönetmenliği'nin 2001/931/CFSP maddesinin ön gördüğü şekilde yetkili merci tarafından alınmamıştır" bilgisini verdi.

AB'nin PKK'ye ilişkin aldığı kararın Türkiye'deki mahkeme ve gözaltı süreçlerinde alınan ifadelere dayandırdığını hatırlatan avukat Maria van Eik "Karar kısmen işkence ve kötü muamele sonucu alınan ifadelere dayandırılmıştır. İşkenceden temel hakları ihlal edilmiştir. Biz bundan dolayı AB'ye bu prensipleri göz önünde bulundurma çağrısı yaptık."

AB Konsey Ortak Tutumu'nun 6. maddesinin gerektirdiği gibi kurallara uygun biçimde denetlenmediğine dikkat çeken avukatlar PKK'nin savunma hakkının da ihlal edildiğini özellikle belirtiyorlar.

'KOBANÊ SONRASI AB ÜLKELERİ LOBİ YAPABİLİR'

Kobanê direnişinin uluslararası camia tarafından desteklenmesi ile birlikte yeni bir sürecin başladığına dikkat çeken PKK'nin avukatı Maria van Eik "Kobanê önemli bir yerde duruyor" dedi. Eik'in bu konudaki görüşleri ise şöyle:

"ABD Kobanê'deki direnişin desteklenmesinde bir rol oynuyor. PKK'nin bir terör örgütü olarak liste bulunuyor olması Kürt muhalleflerinin desteklenmesini zorlaştırıyor. Çünkü bu durum AB'nin terör listesinin yeterliliğini zora sokuyor. Bu durum gelişmelere bağlı olarak liste konusunda pozitif bir etkiyi beraberinde getirebilir. Belki PKK'nin listeden çıkarılması için AB üyesi ülkeler lobi yapabilirler."

PKK LİSTEYE NASIL ALINMIŞTI?

11 Eylül 2011 saldırılarının ardından Washington yönetimi "uluslararası terörizmi önleme" gerekçesiyle Avrupa Birliği'ne baskı yaptı. 2001'in Aralık ayında AB, ABD'nin baskısıyla "terörist örgütler" listesini oluşturmak zorunda kaldı. 28 Aralık 2001'de açıklanan ilk listede ETA, Yunanistan’daki 17 Kasım Örgütü, Lübnan’daki Hizbullah, İslami Cihad ve Hamas olmak üzere toplam 12 örgüt yer aldı.

Ancak 6 ay boyunca listede PKK yoktu. Türkiye'nin baskıları sonucu AB'nin en üst organı olan Avrupa Komisyonu 2 Mayıs 2002 günü PKK'yi de listeye aldığını açıkladı.

AB bu listeye aldığı kişi, örgüt ve organizasyonları yakın takibe alıyor. Adı geçen bazı kişilere AB çapında operasyonlar yapıldı, banka hesaplarına el konuldu, mal varlıkları donduruldu. Fakat Avrupalı hukukçulara göre liste sorunlu, çünkü liste 'terörist' damgası vurulan kişi ile örgütlerin savunmaları yapılmadan oluşturuluyor.

Avrupalı diplomatların hangi kıstasları aldığı hep tartışma konusu olurken, şimdiye kadar birçok kişinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı itirazlar kabul edildi. Hatta AİHM Avrupa Komisyonu'nu uyardı.

ETA VE REAL IRA LİSTEDEN ÇIKARILDI

Bask ve İrlanda'daki barış süreçleriyle bağlantılı olarak güncellenen listeden ETA ve Real IRA çıkartıldı. İran rejimine mücadele eden Halkın Mücahitleri'nin ise AB'nin yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı’na yaptığı başvuru kabul edildi ve AB bu örgütü 2009 yılında listesinden çıkardı. Böylelikle AB, ilk kez mahkeme kararına dayanarak bir örgüte 'terörist' demekten vazgeçti.

AB bürokratlarının belirlediği ve AB dışişleri bakanlarının mutabakatıyla açıklanan listede şu anda 25 örgüt ve grup yer alıyor. Filistinli Ebu Nidal Örgütü'nün ilk sırada bulunduğu listede PKK'ye 15. sırada yer veriliyor. (Perwer Yaş - anf)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.