AB İLE TÜRKİYE ANLAŞMAYA VARDI
AB ve Türkiye sığınmacı krizi ile mücadelede anlaşmaya vardı. Türkiye pazar gününden itibaren Yunanistan'a yasa dışı yollardan geçen mültecileri geri kabul edecek.
18 Mart 2016 Cuma 17:31
TSİ 16.30 Finlandiya Başbakanı Juha Sipilä, AB ile Türkiye’nin uzlaşmaya vardığını açıkladı. AB ve Türkiye arasında sığınmacı krizine dair varılan yeni anlaşmanın, Yunanistan’a yasadışı yollardan ulaşan sığınmacıların 20 Mart pazar gününden itibaren Türkiye’ye geri gönderilmesini öngördüğü bildirildi. Anlaşmanın Başbakan Davutoğlu ve 28 AB üyesi devlet ve hükümet başkanı tarafından onaylandığı belirtildi. AB’nin yeni paket ile Türkiye’ye yasal yollardan 72 bin Suriyeliyi kabul etmeyi önerdiği bildirildi.
TSİ 15.01: AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un dün gece ve bu sabah müzakere edilen anlaşma taslağını kabul etmeleri için AB liderlerine tavsiyede bulunduğu bildirildi. Zirveye katılan bir yetkiliye dayandırılan haberde Tusk’un metni zirvede sunmaya hazır olduğu belirtildi. Tusk’un konuyu Başbakan Davutoğlu ile de görüştüğü ve 28 AB ülkesi liderlerinin önerileri öğle yemeğinde tartıştıkları kaydedildi.
TSİ 14.45: Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel “Umarım bir uzlaşma yakalarız ama değerlerimiz pahasına değil. Değerlerimizi korumalıyız” dedi.
TSİ 12.13: AB temsilcileri ile Türk hükümeti arasındaki ikili görüşmelere ara verildi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın bir sözcüsü, Twitter hesabından paylaştığı mesajda teknik konuların açıklığa kavuşturulması için görüşmelere ara verildiğini belirtti.
TSİ 10.57 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de bir araya gelen AB liderlerine ağır eleştirilerde bulundu. AB Konsey binası yakınında PKK’nın kurduğu çadıra gönderme yapan Erdoğan “Bugün Brüksel’de toplantı var ve o toplantının yapıldığı binanın hemen arkasında paçavraların dalgalandırılmasına, çadır kurmalarına izin verebiliyorlar. Bunlar dürüst ve samimi değil; ikircikli davranıyorlar. Bugün bayrağı indirip, posterleri kaldırmışlar. Kimi aldatıyorsunuz; dürüst olun, samimi olun. Karşınızda aldatılacak bir Türkiye, Türk milleti yok. Bunun adı teröre destek olmaktır” diye konuştu.
Ankara’da patlayan bombanın Avrupa’nın herhangi bir şehrinde patlamaması için hiçbir sebep olmadığını kaydeden Erdoğan “Bu açık gerçeğe rağmen, Avrupa ülkelerinin hala aymazlık içinde hareket ediyor olmaları, mayın tarlasında dans etmek gibidir. Ne zaman mayına basacağınızı asla bilemezsiniz. Ama bunun kaçınılmaz bir son olduğu da açıkça ortadadır” şeklinde konuştu. Erdoğan “Koynunuzda yılan besliyorsunuz” dedi.
Türkiye’ye sığınmacılar konusunda ne yapılacağını söyleyene dek AB’nin kendi kapısının önüne bakmasını gerektiğini belirten Erdoğan, “Avrupa’dan gelen eleştiriler adilse kulak veririz. Değilse kimse kusura bakmasın…” ifadelerini kullandı.
TSİ 10.51: Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Twitter hesabından paylaştığı mesajda: “AB-Türkiye anlaşmasının bedeli her iki taraf için de yüksek” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu: Uzlaşma için umutluyuz
TSİ 09.50: Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29 Kasım ve 7 Mart’ta düzenlenen zirvelerden sonra Avrupa Birliği (AB) ile bugün yapılacak üçüncü zirvede sığınmacı krizine ilişkin ortak bir zemin üzerinde anlaşılacağından umutlu olduğunu kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bizim bu açık ve insani teklifimiz hala masadadır. Bugün AB Zirvesi’nde yaşanacak gelişmeleri birlikte izleyeceğiz. Eğer bu teklifimiz paket olarak kabul görürse Türkiye Ege Denizi’nden aldığı her mülteci karşılığında bir mülteciyi kamplardan Avrupa’ya gönderecek. Dolayısıyla Türkiye hiçbir şekilde bazı muhalefet partilerinin iddia ettiği gibi ‘bir göçmen deposu haline gelecek’ gibi tabirler kullanıyorlar. Bu söz konusu bile olmayacak” dedi.
AB ortak pozisyon belirledi
TSİ 08.00: AB devlet ve hükümet başkanları Türkiye ile yapılacak mülteci anlaşmasının çerçevesi üzerinde anlaştılar. Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu ile yapılacak müzakerenin ‘kolay geçmeyeceğini’ söyledi.
Zirvenin başlıca müzakere maddesini, Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçerek AB’ye kural dışı giriş yapan sığınmacıların Türkiye’ye iade edilmesi oluşturuluyor. Böylece insan kaçakçılarının yardımıyla AB ülkelerine gitmenin cazip olmaktan çıkarılması düşünülüyor. Yunanistan’daki mülteci adayları iltica başvurusunda bulunabilecekler. Yunanistan, güvenli ülke Türkiye’den geldikleri gerekçesiyle başvuruları ret edebilecek.
Almanya Başbakanı Merkel, ‘bu düzenlemenin hukuki bakımdan uygun olması ve bütün sığınmacılara bireysel başvuruda bulunma hakkını garanti etmesi gerektiğini’ söyledi.
Türkiye’nin beklentileri
Zirvede Türkiye’nin AB’den istediği üç temel talep var: Haziran 2016’da Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması, AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve 2018 yılına kadar Türkiye’ye 3 milyar euro daha aktarılması. Böylece de AB’den Türkiye’ye mali yardımın hacmi 6 milyar euroya ulaşmış olacak. AB de Türkiye’den önlemlerini artırmasını ve mülteci akınını yavaşlatmasını istiyor. (Deutsche Welle Türkçe)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.