9 ÜLKEYE NOT DARBESİ!
Uluslararası reyting kuruluşu S&P, Euro Bölgesi’nin 9 ülkesinin notunu düşürdü.
14 Ocak 2012 Cumartesi 11:14
Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya’nın kredi notu birer puan düşerken, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde 2 puan indirim oldu. Notu ‘AAA’dan ‘AA+’ya düşen Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hemen ekonomi kurmaylarını topladı, Ekonomi Bakanı Francois Baroin, “Yeni kemer sıkma programına gitmeyeceğiz” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) dün aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya’nın da bulunduğu 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşürdü. Fransa ve Avusturya’nın ‘AAA’ olan kredi notunu birer puan düşürerek ‘AA+’ya çeken S&P, Fransa’nın görünümünü de ‘negatif’ olarak belirlediğini duyurdu. S&P, İtalya ve İspanya’nın da kredi notlarını birer basamak indirdi. Euro Bölgesi’nin bir numaralı ekonomisi Almanya’nın ‘AAA’ notunu koruyan S&P, İtalya’nın notunu ‘A’dan ‘BBB+’ya, İspanya’nın notunu da ‘AA-’dan ‘A’ya çekti.
NOT İNDİRİMİ FIRTINASI
S&P, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin notlarını iki puan düşürürken, Malta, Slovakya ve Slovenya da bu fırtınaya yakalanan ülkeler arasında yer aldı. Son indirimle birlikte İspanya’nın notu, İtalya’nın bir üst kademesinde yer alırken, Avusturya ve Fransa da, en yüksek not olan ‘AAA’ kulübünden düşen ülkeler oldu. S&P’nin dün gün boyunca gündemde olan söylentilere ilişkin ilk resmi açıklaması ABD piyasalarının kapanmasının ardından Türkiye saatiyle gece yarısında geldi.
BU FELAKET DEĞİL
Sarkozy’nin çağrısıyla Elysee Sarayı’nda gerçekleşen acil zirvede, Fransa Başbakanı Francois Fillon, Maliye Bakanı Francois Baroin ve Bütçe Bakanı Valerie Pecresse, S&P’nin kamuoyuna açıklama yapmadan önce hükümete gönderdiği not indirimi mektubu ile ilgili değerlendirme yaptıkları belirtildi. Baroin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizin ekonomi politikalarını belirleyecek olan hükümet, özel sektör ve piyasalardır. Bu iyi bir haber değil. Ama bir felaket de değil. Fransa’nın politikalarına kredi ajansları karar veremez. Not indirimindan dolayı hükümet olarak ek kemer sıkma programına gitmeyeceğiz. Çünkü bu sorun bir bütçe probleminden kaynaklanmıyor.”
SİSTEMİK RİSK VAR
S&P açıklamasında, not indirimlerine gerekçe olarak, Euro Bölgesi’nde artan sistematik stresi gösterdi, negatif görünümün nedeninin de Euro Bölgesi’ndeki olası yeni resesyon riskindeki artış olduğuna dikkat çekti. S&P, geçen yıl aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu. S&P, Euro Bölgesi’nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu ‘AAA’ olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.
KAMU BORCU MİLLİ GELİRİN YÜZDE 90'INA YAKINI
EURO Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi Fransa’nın kamu borcu 2010 yılı sonu itibariyle 1.6 trilyon Euro’nun üzerine çıktı. Ülkenin milli gelirinin yüzde 82.3’üne denk gelen kamu borcunun 2011’de de artarak ülkenin milli gelirinin yüzde 89.2’sine ulaştığı tahmin ediliyor. Bütçe açığı ise, 2010’da yüzde 7.1 iken, hükümetin aldığı kemer sıkma önlemleriyle 2011’de yüzde 5.8’e düşürülmesi hedefleniyor.
‘AAA’YA SAHİP ÜLKE SAYISI 12'YE DÜŞTÜ
S&P’nin son olarak Fransa’nın notunu indirmesinin ardından uluslararakı 3 kredi kuruluşundan da en yüksek not olan ‘üçlü A’ notuna sahip ülke sayısı 12’ye düştü. Bu listede Avusturya’nın notunun da düştüğü söylentileri dikkate alındı. Avrupa’da İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İsveç ve İsviçre ‘AAA’ notuna sahip 9 ülke. Bunun dışında ‘AAA’ya sahip diğer ülkeler, Kanada, Singapur ve Avustralya. Son dönemde S&P’nin not indirimine maruz kalan ABD, Fransa ve Avusturya ise, en az bir kredi ajansından ‘AAA’ya sahip ülke konumunda. G-20 üyesi ülkeler arasında ülke notları ağırlıklı yatırım yapılabilir seviye ve üstünde iken, gruba dahil Türkiye, Endonezya ve Arjantin’in ülke notu en az bir kredi kuruluşu tarafından ‘yatırım yapılamaz’ seviyede değerlendiriliyor.
KİMİN NOTU NEREYE DÜŞTÜ?
Fransa: AAA’dan AA+’ya düştü.
Avusturya: AAA’dan AA+’ya indi.
İtalya: A’dan ‘BBB+’ya düştü.
İspanya: AA-’dan ‘A’ya geriledi.
Kıbrıs Rum Kesimi: BBB’den - BB+’ya çekildi.
Malta: A’dan A-’ye indi
Portekiz: BBB-’den -BB’ye düştü.
Slovakya: A+’dan -A’ya geriledi.
Slovenya: AA-’den A+’ya indi.
İTALYA, YATIRIM İÇİN ALT SINIRDA
KAMU borcu milli gelirinin yüzde 120’sini aşan İtalya’nın ‘BBB+’ya inen notu, ‘Mali yükümlülüklerini karşılamada yeterli kapasiteye sahip olmakla birlikte ekonomik koşullara ve değişen durumlara daha fazla duyarlı’ anlamına geliyor. İtalya halen ‘yatırım yapılabilir’ seviyesini koruyor. Türkiye’nin notu ise S&P ve Fithc’e göre ‘BB+’ iken, Moody’s’e göre ‘Ba2’ seviyesinde bulunuyor.
FITCH, GÜNEY AFRİKA'NIN GÖRÜNÜMÜNÜ EKSİYE ÇEVİRDİ
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Afrika’nın “BBB“ olan uzun vadeli kredi notunu teyit etti, not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Fitch’in Ortadoğu ve Afrika Direktörü Purvi Harlalka, “Kredi notunun negatif görünümü, Güney Afrika’nın kendi seviyesindeki ülkelere göre ekonomik performansının geri kalmasına yol açan uzun vadeli yapısal sorunlarda sınırlı ilerleme kaydetmesini yansıtıyor. Ekonomi istihdam piyasası için yeterli iş yaratmakta yetersiz kalıyor. Bu yetersizlik büyümeyi zorlaştırıyor ve vergi tabanının daralmasına sebep oluyor. Ayrıca mali olanakların daralması Güney Afrika’nın kredibilitesine zarar veriyor” dedi. Kuruluş, kredi notları “BBB” olan ülkelerin son beş yıldaki ortalama büyüme oranı yüzde 3 olurken, Güney Afrika’nın ise ortalama yüzde 2.7 büyüdüğüne işaret etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.