6 GÜN SONRA İLK UÇAK İNDİ
İzlanda'daki volkanik faaliyet nedeniyle uçuşların çoğunun iptal edildiği Avrupa'da hava sahası açılıyor. Londra Heathrow Havaalanı'na 6 gün sonra ilk kez bir uçak indi.
21 Nisan 2010 Çarşamba 12:47
Heathrow'a 6 gün sonra ilk inen uçağın yolcuları yakınları ile buluştu.
İzlanda'daki Eyjafjallajökull yanardağının faaliyete geçmesi tüm dünyanın gündemine oturdu. Ancak volkanın ismini telaffuz etmek gazetecileri epey zorladı.
Bir de Katla patlarsa
Tüm dünyada kaosa yol açan İzlanda'daki Eyyafyallayöküll Buzulu altındaki yanardağın patlamasının sadece bir başlangıç olabileceği, bu faaliyetin, ülkedeki Katla Volkanı'nı da tetikleyebileceği söyleniyor.
İzlanda'da patlayan yanardağın etkisiyle neredeyse bir haftadır kapalı olan Avrupa sahaları yavaş yavaş uçuşa açılıyor.
Kül krizinden en yoğun etkilenen ülkelerden olan İngiltere'nin hava sahası açıldı. Ülkenin en büyük havaalanı olan Londra Heathrow'a altı gün sonra ilk kez British Airways'e ait Vancouver-Londra seferini yapan ilk uçak indi.
Ülkedeki sivil havacılık kurumu ve Ulaştırma Bakanı Lord Adonis, hava sahasının açılma kararının, yapılan test uçuşlarıyla kül bulutlarının yoğunluğunun azaldığı tespitinden sonra alındığını belirtti.
Başkent Londra yakınlarında bulunan ve Türkiye'den de çok sayıda uçuşun yapıldığı Heathrow Havaalanı başta olmak üzere Gatwick ve Stansted gibi havaalanları ile Birmingham ve Manchester gibi havaalanlarından yarından itibaren daha sık karşılıklı seferlerin yapılması bekleniyor.
İngiltere'deki birçok havaalanının işletmecisi olan BAA, uçuşların aşamalı olarak başlayacağını belirterek günlerdir bekleyen yolcuların havaalanlarına akın etmeden önce havayollarıyla irtibat kurmalarını istedi.
Türkiye'den İngiltere'ye karşılıklı seferlerin ise yarından itibaren yapılmaya başlanması öngörülüyor.
Vancouver'dan gelenler, Heathrow'a 6 gün sonra gelen ilk yolcular oldu.
Ancak uçuşların düzene girmesinin günler sürebileceği kaydediliyor. Yetkililer, yolculara seyahat etmeden önce uçuşlarıyla ilgili bilgi almaları tavsiyesinde bulunuyor.
Avrupa'da uçuşların yarısı yapılıyor
Avrupa genelinde ise sınırlamaların gevşetilmesi ardından uçuşların yarısı yapılabildi. Avrupa hava kontrol ajansı Eurocontrol durumun normale dönmesinin birkaç gün alacağını belirtti.
Fransa'da birçok havaalanı açık, ancak uçuşların sadece bir kısmı yapılabiliyor.
Yetkililer yolcuların havalimanına gitmeden önce havayolu şirketine danışmasını istiyor.
Almanya ise hava sahasını alçak irtifa uçuşları dışında Çarşamba TSİ 04.00'e kadar kapadı. Belçika, Hollanda, İsviçre, İsveç, İspanya, Norveç ve İtalya'da hava sahası açık.
İrlanda ve Polonya ise hava sahasını kapalı tutmaya devam ediyor.
Son altı günde toplamda yüz bin kadar seferin iptal edilmiş olması nedeniyle, bulundukları yerde mahsur kalan tüm yolcuların evlerine ulaştırılmasının günler, hatta haftalar sürebileceği belirtiliyor.
Yanardağ sakinleşiyor
İzlanda'nın Eyjafjallajökull yanardağındaki püskürmeler ise devam ediyor. Ancak bunların şiddeti azaldı ve yanardağ daha az kül, daha çok su buharı püskürtmeye başladı.
İkinci volkan korkusu
Bununla birlikte uzmanlar, bu volkanik faaliyetin yakınındaki Katla yanardağını da canlandırmasından endişe ediyor.
Son olarak 1918'de patlayan ikinci volkanın canlanması halinde, o sıradaki rüzgar yönüne de bağlı olarak hava trafiğinde yeni aksamalar olmasından korkuluyor.
BMW üretimi durdurdu
Yanardağ külleri ekonomiye de sekte vurdu.
Alman otomotiv devi BMW, uçuş yasakları nedeniyle ihtiyaç duyduğu elektronik parçaları getirtemediği gerekçesiyle Almanya'daki üç fabrikada üretimi durdurdu.
Şirketten yapılan açıklamada uygulamanın iki gün süreceği belirtildi.
Japon otomobil üreticisi Nissan da İrlanda'dan parça getirtemediği için üretimi askıya aldı.
Honda ise üretimi kısmen durduğunu açıkladı.
Zambiya, Kenya ve Uganda ürettikleri tonlarca taze çiçek, meyve ve sebzeyi Avrupa'ya ulaştıramadığı için çöpe dökmek zorunda kaldı.
Çok sayıda ürünün Avrupa'ya ulaştırılmak üzere Çin'de beklediği, Güney Kore'de de yüzlerce ton cep telefonunun ambarlarda bekletildiği bildiriliyor.
Bangladeş'de de Avrupa'ya ihraç edilen giyim malzemeleri birikmiş durumda.
Havayolu sektörünün de krizin başından bu yana günde 200 milyon dolar zarar ettiği biliniyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.