16 Nisan 2024
  • İstanbul22°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir23°C
  • Berlin6°C

5 ÜLKEDEN ORTAK SURİYE AÇIKLAMASI: SEÇİMLERİ REDDEDİYORUZ

Suriye Başkanlık seçimine ilişkin ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’den ortak açıklama geldi. Adil bir seçimin olmayacağının ifade edildiği açıklamada, sonuçların kabul edilmeyeceği kaydedildi.

5 ülkeden ortak Suriye açıklaması: Seçimleri reddediyoruz

26 Mayıs 2021 Çarşamba 11:05

Suriye’de tartışmalı devlet başkanlığı seçimleri bugün yapılıyor.

İç savaştan dolayı 6 milyonu aşkın kişinin yerini terk ettiği ve çoğu bölgenin kontrolünün artık Şam yönetimi kontrolünde olmadığı bir süreçte yapılan seçime tepkiler yükseliyor.

Birçok ülke seçimin meşru olmadığını belirtiyor. Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminden Demokratik Suriye Meclisi (DSM) seçimi, meşru olmadığı gerekçesiyle boykot edeceklerini açıkladı.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin dışişleri bakanları da dün yayınladıkları ortak açıklamada, seçimin adil olmayacağını kaydetti.

BM kararı hatırlatıldı

“Suriye’de 26 Mayıs’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ne serbest ne de adil olacağını açıkça belirtmek istiyoruz” denilen açıklamada, “Esad rejiminin, bu seçimleri BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının çerçevesi dışında gerçekleştirme kararının reddedildiği” belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Suriye’de adil bir seçimin ancak BM gözetiminde, uluslararası şeffaflık ve hesap verebilirlik koşulları altında yapılabileceği belirtilen açıklamada, “Bu hileli seçim siyasi çözüme doğru bir ilerleme anlamına gelmeyecek” denildi.

#Syria: Joint Statement by Foreign Minister @HeikoMaas and the Foreign Ministers of France, Italy, the United States of America and the United Kingdom on the presidential elections: https://t.co/k2jMdLuw59 pic.twitter.com/fqaESdh5u7

— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) May 25, 2021

Seçime görevdeki devlet başkanı Beşar Esad’ın yanı sıra iki muhalif aday da katılıyor. Ancak Esad’ın yeniden seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Beşar Esad, Suriye’de 2000 yılından bu yana iktidarı elinde bulunduruyor. Ülkede 2011 yılında patlak veren iç savaşta yaklaşık 390 bin insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.