20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara11°C
  • İzmir14°C
  • Berlin5°C

45 MESLEĞE ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekli olabilecek meslek sayısı 45'e çıktı. En çok teşvik alan meslek grubu maden işçiliği oldu.

45 mesleğe erken emeklilik imkanı

02 Ekim 2019 Çarşamba 14:31

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıpranma hakkından yararlanacak meslek sayısını 45’e çıkardı. Röntgen teknisyeni, cezaevi memurlar gibi bazı meslek grupları bu haktan yararlanabilecek.

SGK ‘yıpranma hakkı’ olarak ifade edilen fiili hizmet süresi zammından faydalanan meslek kuruluşlarının sayısını artırdı. Maden işçilerinin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye inerken, izinde geçirdikleri süreler tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor. Böylece madenciler 43 yaşında emekli olabiliyor.

Yasaya göre, tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara yıpranma hakkı (fiili hizmet süresi zammı) veriliyor. Yasa kapsamındakilere 360 güne karşılık 60-90 gün ilave ediliyor. Madenlerde çalışanlar için bu süre 180 güne çıkıyor. Bu süre hem prim gününe ekleniyor hem de emeklilik yaşından düşülüyor. Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik hakkı kazanıyor.

Yıpranma hakkından faydalanan meslek grupları:

400-032.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.