22 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin2°C

4 VEKİL GENEL KURUL'A BAŞÖRTÜLÜ GİRDİ

AK Partili Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak, Gülay Samancı ve Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey TBMM'ye başörtülü geldi.

4 vekil Genel Kurul'a başörtülü girdi

31 Ekim 2013 Perşembe 14:15

AK Partili Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak, Gülay Samancı ve Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey TBMM'ye başörtülü geldi.

Hac'dan döndükten sonra Meclis çalışmalarına bundan böyle başörtülü olarak katılacaklarını açıklayan AK Partili Sevde Beyazıt Kaçar, Nurcan Dalbudak ve Gülay Samancı'nın ardından dün de Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey'den "Haccın manevi havası ile orada takmış olduğum başörtüsünü artık çıkarmayacağım ve TBMM Genel Kurul çalışmalarına da bu şekilde katılacağım" açıklaması gelmişti.

48462

AKP'li 4 kadın milletvekilinin Meclis Genel Kurulu'na başörtüsüyle gelmesi nedeniyle Meclis kürsüsü bugün kadın vekil ağırlıklı konuşmalara sahne oldu. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kadınları birlikte mücadeleye davet ederken, HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel de, “Biz kimsenin bacısı, annesi değiliz; parlamentoda erkeklerle birlikte siyaset yapan kişileriz, özgür bireyler olarak” dedi.

8 Ekim'de Kılık Kıyafet kanunundaki yapılan değişiklikle kamu kurumlarında başörtüsünün serbest kalması ardından AKP Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Maraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Meclis Genel Kurulu'na başörtüsüyle geldi.

Vekillerin salona girişi ardından CHP Grupbaşkanvekili Muharrem İnce usul tartışması istedi. Daha sonra Meclis Başkanvekili Meral Akşener’in başkanlığında toplanan Genel Kurul’da partiler kılık-kıyafet meselesi üzerine söz aldı.

BULDAN: AKP 11 YILDIR BAŞÖRTÜSÜ MESELESİNİ GÜNDEMİNE ALMADI

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, konuşmasına, "Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olan türban ya da başörtü meselesinin TBMM çatısı altında çözülmüş olmasından memnuniyetimizi ifade ediyoruz" diye başladı. Ayrıca Meclis'te ikinci "Merve Kavakçı olayı" yaşanmadığı için de parti gruplarını kutlayan Buldan, "Şunun da altını çizmek istiyorum; 4 vekil kadın arkadaşımızın başörtüsü takarak TBMM çatısı altına gelmelerinin altında en büyük neden, kadınların yıllardır alanlarda, meydanlarda vermiş olduğu mücadelenin sonucudur. Bundan dolayı da bütün kadınları kutluyorum" dedi.

AKP iktidarının 11 yıldır başörtüsü meselesini gündemine almadığına dikkat çeken Buldan, geçen yıl BDP Amed milletvekili Altan Tan'ın konuya ilişkin verdiği kanun teklifinin de yine AKP tarafından reddedildiğini anımsattı.

Buldan, "Özgürlükler sadece türban meselesinde olmamalıdır... Türkiye açısından sadece başörtüsü yasaklı değildir. Türkiye'de diller, kimlikler, kültürler ve aynı zamanda inançlar yasaklı haldedir. Bütün olarak artık hiçbir konuda yasakların olmaması gerektiğini; insanların kendini özgürce ifade edebildiği, yaşayabildiği Türkiye'yi hep birlikte yaratmak durumundayız" dedi.

Buldan, erkeklere de şu çağrıyı yaptı: "Kadın meselesinde erkekler lütfen konuşmasın. Kadınların ne giyeceğine, takacağına, nasıl hareket edeceğine lütfen erkekler karışmasın. Bu konuda erkeklerin konuşmaya ne hakkı vardır, ne de haddi vardır. Kadınlar olarak bundan sonra erkeklerden bize ilişkin hiçbir eleştiri, müdahale, öneri almak istemiyoruz. Biz kadınlar nasıl giyeceğimizi, yaşayacağımızı sizden öğrenmek istemiyoruz. Düşünecek beynimiz, mücadele edecek gücümüz olduğunu ispat edebiliriz."

'NUSAYBİN'DE KADIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ BEDENİNİ ÖLÜME YATIRDI'

Kadınların sadece başörtüsü özgürlüğü için değil; kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz başlıklarında da bir araya gelmesi gerektiğini belirten Buldan, Nusaybin-Qamişlo sınırındaki utanç duvarının yapımının durdurulması için ölüm orucuna başlayan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ı hatırlattı: "Bir kadın belediye başkanımız Nusaybin'de bedenini ölüm orucuna yatırdı. Utanç duvarına karşı, Rojava ile Türkiye arasına örülmek istenen duvara karşı bedenini ölüme yatırdı. Biz kadınların Ayşe Gökkan için de konuşmamız gerekiyor. Kadınlar tek ses, tek yürek olduğu, birlikte hareket ettiği sürece mücadelemiz büyüyecek, özgürlüğümüz genişleyecek. Kadınları birlik beraberlik içinde hareket etmeye, mücadeleye davet ediyorum.”

48466

TUNCEL: AYIP KALKTI AMA ALEVİ KADINLARIN SORUNLARI DA VAR...

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise "başörtüsü sorununu çözme konusunda mücadele veren, bedel ödeyen kadınların sayesinde bir ayıbın ortadan kalktığını" ifade etti. "İktidarın başarısı değildir. Biz kadınların sorunları çok fazla; sadece başörtüsü değil... İnanç özgürlüğü üzerinden baktığımızda Alevi kadınların da sorunları olduğunu biliyoruz. Sadece bir dine mensup olanların da değil; inanmayan kadınların da sorunları var" ifadelerini kullanan Tuncel, şöyle devam etti: "Kadınlardan bahsedilirken eşit bireyler olarak bahsedilmiyor... Bu ülkenin başbakanı bile kadın-erkek eşitliğine inanmadığını her fırsattı söylüyor. Kaç çocuk olması gerektiği, giyim vb. konularda hep erkekler konuşuyor. Biz hep birilerinin 'bacısı', 'annesi' oluyoruz. Biz kimsenin bacısı, annesi değiliz; parlamentoda erkeklerle birlikte siyaset yapan kişileriz, özgür bireyler olarak. Diğer yaklaşım geleneksel olarak erkek egemen yaklaşımın devam etmesi anlamına geliyor. Kadını erkeğin yedeği gören, mutfakta gören, anne-bacı gören zihniyet aslında bugünkü sorunların temel kaynağıdır. Umarız buna da nokta konulacak."

Tuncel, Alevilerin 3 kasım günü sokağa çıkacak olmalarına da değinerek, "3 Kasım’da Aleviler eşit yurttaşlık için sokağa çıkacak. Bu parlamento onların sorunlarını da çözmek durumundadır. Yoksa inanç özgürlüğünden bahsedemeyiz. Demokrasi inşa edeceksek farklılıklarımızla bir arada durmayı becerebilmeliyiz. Bütün farklılıkların hakkını, hukukunu gözeterek... Dayatan, baskı kuran noktadan değil" diye konuştu.

Meclis'e başörtüsü ile giren milletvekilleri için, "Keşke daha önce yapsalardı da sokaktaki kadınların mücadelesine de destek olurlardı" diyen Tuncel, kılık-kıyafet yönetmeliği konusunda düzenleme yapılması gerektiğini, bir kontrol etme mekanizmasının kurulmaması gerektiğini kaydetti.

MHP’Lİ DEMİREL: BİZİM ÜZERİMİZDEN SİYASET YAPMAYIN

MHP Eskişehir Vekili Ruhsal Demirel, başörtülü vekillerin hayatlarına, nasıl başlarını örttüğüne çok karışıldığını ve bunun mobbing olarak nitelenebileceğini belirtti. “Bizim mahrem alanımızdan çıkın. Kadın kimliği üzerinden yapılan mobbingi grubum adına reddediyorum” dedi.

“İnsanları kılığı kıyafeti üzerinden tanımlamayı reddediyoruz” dedi, “Biz hanımlar üzerinden siyaset yapmayın. Biz üzerimizden değil, bizimle birlikte siyaset yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

CHP’Lİ PAVEY: HERŞEYİN YASAK OLDUĞU BİR GENEL KURUL

CHP milletvekili Şafak Pavey, "Size bu konuşmayı her şeyin yasak olduğu genel kurulda yapıyorum" diyerek başladığı konuşmasında, "Mecliste pantolon giymesi engellenmiş bir kadın vekil olarak yapıyorum. Olmayan bacağı siyaset sohbetine dönüştürülmüş bir kadın olarak yapıyorum" ifadelerini kullandı.

"Türbanlı kadın vekillere eleştiriler yapan Pavey, "Türbanlı vekilleri konuşmalarını taradım. Başkalarının özgürlüklerine dair bir cümleye rastlamadım. Bir cümlelerini çok üzülerek okudum: 'Başımı açıp bir daha kirlenmeyeceğim.' Bu durumda başı açık olanlar kirlenmiş midir? İnanç üstünden bunu ilan edebilmek kimin haddi olabilir? Biz çatışmıyoruz, var olmak için direniyoruz. Tarihe dönüp bakarsanız bizleri nelerin beklediğini göreceksiniz. Biz Gezi'de vurulan, Sivas'ta yakılanız ama nedense hep kronik mağdur sizsiniz" dedi.

AKP adına söz alan, İstanbul milletvekili Mihrimah Belma Satır da temsilde adalet için başörtü sorununun çözümünün önemli olduğunu söyledi.

Partiler adına ağırlıkta kadın vekiller söz alırken CHP’li Muharrem İnce ve daha önce BDP’li kadın vekillere hakaret eden AKP’li Bülent Arınç da kadınların başörtüsüyle ilgili konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.