30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara15°C
  • İzmir20°C
  • Berlin16°C

20 MİLYONUN DİLİ BİLİNMİYORMUŞ

Diyarbakır'da görülen KCK davasında anadilde savunma hakkına itiraz eden mahkeme heyeti Kürtçe için "bilinmeyen bir dil" tanımı yaptı.

20 milyonun dili bilinmiyormuş

05 Kasım 2010 Cuma 15:52

KCK davasında Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Kürtçe savunma yapan sanığı susturup ‘Kürtçe bilinmeyen bir dil’ ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

Diyarbakır’da iki haftadır devam eden KCK ana davasında dün Kürtçe krizi yaşandı. Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 11’inci duruşmada, tutuklu 102 sanık hazır bulundu. Sanıklar, yoklama sırasında yine Kürtçe ‘Keremke/buradayım’ şeklinde cevap verdi. İddianamedeki suçlamalarla ilgili sanıklara söz verilince kapatılan DTP’li Bayram Altun, Kürtçe savunma yapmaya başladı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, “Savunma hakkı kutsaldır, engellenmesi söz konusu değildir. Kürtçede ısrar yargılamanın uzamasına neden olur” diyerek müdahale etti.

Yılmaz’ın açıklamasının ardından Altun yeniden savunma yapacağını belirterek mikrofonu istedi. Altun’un yeniden Kürtçe konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Yılmaz, “Kürtçe olduğu düşünülen bilinmeyen bir dilde savuma yapmaya devam ettiği görüldü” diyerek, sanıktan mikrofonun alınmasını istedi. Sanıkların arasından ayağa kalkan Ramazan Morkoç, önce Kürtçe sonra da Türkçe bağırarak, “Bilinmeyen bir dil olarak söylemezsiniz. Bir halkın diline hakaret ediyorsunuz” dedi. Mahkeme Başkanı Yılmaz, bunun üzerine sanıkları dışarı çıkarttı.

"HUKUKSUZLUK"

Sanık avukatlarından Tahir Elçi, “Savunma hakkını kısıtladınız. Kürtçe konuştukları için dışarı çıkarılmaları hukuksuzluktur. Bu tutumunuz Türkiye şartlarına uygun değil, siyasi sonuçları da çok ağır olur” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.