07 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır12°C
  • Ankara19°C
  • İzmir24°C
  • Berlin16°C

1909 YILINDA “SAİDİ KÜRDİ” ŞİMDİ “SAİDİ NURSİ” NEDEN?

Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin 1909'da bir gazete çıkarmak için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Bediüzzaman'ın “Saidi Kürdi” ifadesini kullanması dikkat çekiyor.

1909 yılında “Saidi Kürdi” şimdi “Saidi Nursi” neden?

04 Temmuz 2009 Cumartesi 14:51

Risalehaber.com sitesinin verdiği habere göre Said Nursi, 1909 yılında Türkçe ve Kürtçe yayın yapan bir gazete çıkarmak için Basım ve Yayın İdaresi'ne dilekçe verdiği ve dilekçenin işleme konulduğu belirtiliyor. 

İlk defa yayınlanan belgede Matbuat Müdürü Mehmet Tevfik'in imzası yer alıyor. Belgede Bediüzzaman'ın “Saidi Kürdi” ifadesini kullanması dikkat çekiyor. 

Ma’rifet ve İttihad-ı Ekrâd” (İlim ve Kürtlerin Birliği) ismiyle çıkarılması düşünülen gazetenin içeriği, “İslami ölçülere uygun siyaset, çeşitli ilimler ve işlerden bahsetmek” şekline ifade edilmiş.  

Son günlerde Türkçe Olimpiyatları’yla gündeme gelen cemaat, “Said-i Kürdi” adıyla yazılan ve Türkçe, Kürtçe gazete basılacak olan bir gazete isteğini belirten belgeye çok şaşıracak gibi. 

1350

İşte o belge(Latince çevirisi): 

BÂB-I ÂLÎ (HÜKUMET KAPISI)
NEZÂRET-İ DÂHİLİYE (İÇİŞLERİ BAKANLIĞI)
İdâre-i Matbû’ât (Basım ve Yayın İdaresi)
Aded (Sayı)
1498

Bediüzzaman Said-i Kürdî Hazretleri tarafından takdim edilip İdare-i Çakerîye (İdaremize) havale buyurulan arz-ı halde (dilekçede) siyaset-i şer’iye (İslami ölçülere uygun siyaset) ve ulûm ve şu’ûn-ı muhtelifeden (çeşitli ilimler ve işlerden) bâhis olmak (bahsetmek) ve şimdilik haftada bir, ileride yevmî (günlük) çıkarılmak üzere “Ma’rifet ve İttihad-ı Ekrâd” (İlim ve Kürtlerin Birliği) nâmıyla Türkçe ve Kürtçe bir gazete neşrine me’zuniyet i’tası istid’â edilmiş (izin verilmesi istenmiş) olmasıyla Matbû’ât Nizamnamesinin üçüncü ve dördüncü maddelerinin fıkra-i ûlâları ahkamına tevfikan (birinci fıkraları hükümlerine uygun) müsted’î-i mûmâ ileyh (dilekçe sahibi) hakkında mu’âmele-i lazımenin îfâsıyla (gerekli işlemin yapılmasıyla) neticesinin inbâsı (bildirilmesi) hususunun Zabtiye Nezaret-i Aliyyesine (Güvenlik Bakanlığına) emr ve iş’âr buyurulması bâbında (emredilmesi ve yazı ile bildirilmesi konusunda) emr u ferman hazret-i men lehü’l-emrindir (emir ve ferman sizindir).

Fî 10 Muharrem sene 327 ve Fî 20 Kanun-ı sânî sene 324 (01 Şubat 1909)

Matbû’ât-ı Dâhiliye Müdiri
Mehmed Tevfik

odatv.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.