20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir15°C
  • Berlin5°C

YILDIRIM’DAN ALMANYA’YA: ARAMIZDAKİ SORUNLARI KONUŞARAK ÇÖZEBİLİRİZ

Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının tutuklanmasının ardından Almanya ile Türkiye arasında başlayan yeni kriz büyürken, Başbakan Yıldırım Berlin’e çağrıda bulundu.

Yıldırım’dan Almanya’ya: Aramızdaki sorunları konuşarak çözebiliriz

21 Temmuz 2017 Cuma 15:44

Yıldırım, “Alman yetkililere buradan sesleniyorum, daha sakin hareket edelim. Aramızdaki meseleleri konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz” dedi.

Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek Berlin’e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yaptığı açıklamaların ardından Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir kriz ortaya çıktı.

Gabriel’in Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirilmesi ile kredi garantilerinin ve Avrupa Birliği (AB) mali yardımlarının gözden geçirilmesi gibi önlemlere dair açıklamalarının ertesinde Türkiye’den bir karşı açıklama daha geldi.

AKP Grup Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım Almanya ile yaşanan krize ilişkin “Almanya Türkiye ile ezeli bir ortaktır. Almanya ile Birinci Dünya Savaşı’nda aynı safta yer aldık. Öncesinde de ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. Bugün de hükümetimiz Almanya’yı stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor” dedi.

Yıldırım, zaman zaman “iç siyaset kaynaklı” gerginlikler olduğunu söyledi.

Almanya’ya bir çağrıda da bulunan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

İlişkilerin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. En büyük anlaşmazlık FETÖ ve terör örgütü mensuplarının geniş alan bulması ve ülkemiz aleyhine faaliyetlerini sürdürmesi. Biz bunlarla ilgili önlem alınmasını istiyoruz. Teröristlerin koruyor görüntüsünün oluşması milleti derinden üzer. Ayrıca Almanya’da vatandaşlarımız var.

Olayları daha fazla germenin anlamı yok. Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı iddiaları külliyen yalan. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalardan uzak durulmalı. Türkiye güvenli bir ülkedir. Almanya ne kadar güvenli ise Türkiye de o kadar güvenlidir. Terör herkesin kapısını çalabilir.

Önemli olan bunun üzerine birlikte gitmektir. O bakımdan Alman yetkililere buradan sesleniyorum, daha sakin hareket edelim. Aramızdaki meseleleri konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.