28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara18°C
  • İzmir22°C
  • Berlin9°C

YAŞAR YAKIŞ: KÜRDİSTAN’IN KURULACAĞI HESAP EDİLMELİ

Ortadoğu’da en uzun süre görev yapmış Türk diplomatı ve AKP’nin ilk dışişleri bakanı olan Yaşar Yakış, Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a konuştu.

Yaşar Yakış: Kürdistan’ın kurulacağı hesap edilmeli

16 Haziran 2017 Cuma 10:40

Ortadoğu’da en uzun süre görev yapmış Türk diplomatı ve AK Parti’nin ilk dışişleri bakanı olan Yaşar Yakış, Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a konuştu.

Türkiye’nin bir Kürd devleti kurulacağı realitesini kabul etmesi gerektiğini söyleyen Yakış, Irak’ta ya da Suriye’de ortaya çıkacak her tür sonuca saygı göstermesinin en doğru politika olacağını belirtti. Yakış, “Kürdler bağımsız devlet kararı da verebilir, federasyon da olabilir. Ne olursa olsun, oradaki Kürdler, Türklerin kardeşidir. Bizim her halükarda onlarla iyi geçinmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

‘Kürd realitesi görülmeli’

Yakış, Türkiye’nin Kürd devletini tanımasının ihtiyatlı bir dış siyasetin de gereği olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası camia da 35-40 milyon nüfuslu Kürd halkının, devleti olmayan en büyük halk olduğunu biliyor. Günün birinde belki Irak’tan başlayarak o Kürd devletinin kurulabileceğini, gelişebileceğini, hangi ülkelerden ne kadar toprak alacağı o günkü koşullara bağlıdır ama bu sürecin devam edeceğini kabul etmemiz lazım. Eğer uluslararası ilişkilerin ihtiyatlı bir gözlemcisi iseniz, bu realiteyi görmek mecburiyetindesiniz” şeklinde konuştu.

Rojava Kürdleriyle anlaşılmalı

Yakış’a göre Kürd Meselesi’nin çözümü, Türkiye’nin Ortadoğu’daki tüm çıkmazlarını açabilecek esas yol. Dolayısıyla ona göre Rojavalı Kürdlerle anlaşılmalı ve Dolmabahçe masasına geri dönülmeli. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.