29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır6°C
  • Ankara14°C
  • İzmir14°C
  • Berlin8°C

WMO: TRUMP'IN KARARI KÜRESEL SICAKLIĞI 0,3 ARTTIRABİLİR

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan ülkesini geri çekme kararının 21. yüzyıl sonu itibariyle küresel sıcaklıkları "en kötü senaryoya göre" 0,3 derece artırabileceği uyarısında bulundu.

WMO: Trump'ın kararı küresel sıcaklığı 0,3 arttırabilir

03 Haziran 2017 Cumartesi 10:51

Örgütün Atmosfer Araştırma ve Çevre Dairesi Başkanı Deon Terblanche, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Trump'ın açıklamasının ardından örgütün yeni bilimsel modeller yayımlamadığını söyledi.

Terblanche, her koşulda iklimin ısınmaya devam edeceğini belirterek, ABD'nin geri çekme kararının "en kötü senaryoya göre" küresel sıcaklıkları sanayi öncesi döneme göre 21. yüzyıl sonunda 0,3 derece artırabileceğine dikkat çekti.

Trump, kampanya döneminde sözünü verdiği şekilde ABD'yi, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan ve geçen yıl imzalanan uluslararası anlaşmadan geri çektiğini açıklamıştı.

Paris Anlaşması hakkında

Fransa’nın başkenti 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm dünyanın beraber harekete geçeceği bir anlaşma metni imzalandı.

195 ülkenin delegesinin desteği ile imzalanan anlaşmanın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 1.5 derece ile sınırlandırmak.

Bu da her ülkenin BM’ye sunduğu 2030’a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.

Türkiye, ulusal katkı hedefini 2030’a kadar sera gazı emisyonunu olası büyüme senaryosu üzerinden yüzde 21 azaltmak olarak açıkladı.

Paris Anlaşması, tüm AB üyeleri, Hindistan ve Çin dahil 147 ülkede onaylandı.

Türkiye anlaşmayı imzaladı ancak hala yürürlüğe sokmadı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.