26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

TÜRKİYE, İRAN VE IRAK: 'REFERANDUM KÜRTLER İÇİN FAYDALI DEĞİL

Türkiye, Irak ve İran Dışişleri Bakanları, ABD'nin New York kentinde gerçekleştirdikleri 3'lü toplantının ardından Federal Kürdistan’da 25 Eylül'de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Türkiye, İran ve Irak: 'Referandum Kürtler için faydalı değil

21 Eylül 2017 Perşembe 10:55

Üç ülkenin Dışişleri Bakanları, Federal Kürdistan’a referandumdan vazgeçme çağrısını yinelerken 'referandumun Kürtler ve IKBY için faydalı olmayacağını' belirtti. Toplantıda, üç ülkenin Federal Kürdistan referandumuna yönelik 'karşı-önlemleri' eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata vardığı da duyuruldu.

Sputnik’te yer alan habere göre; BM Genel Kurulu toplantısı dolayısıyla New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Türkiye-Irak-İran Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı yaptı. Toplantının ardından ortak bildiri yayınlandı.

Bildiride Kürdistan’da düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumu ile ilgili şunlar kaydedildi:

“(Üç bakan) 25 Eylül 2017'de KBY tarafından yapılması planlanan ve Irak'ın DEAŞ karşısında güçlükle elde edilmiş kazanımları büyük risk altına atan referandumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler; KBY'de planlanan referandumun anayasaya aykırı olduğu ve bölgede yeni çatışmalara yol açma riski taşıdığı yönünde endişelerini ifade etmişler, referanduma karşı kesin muhalefetlerini kayda geçirmişlerdir. (Üç bakan) KBY liderliğine referandumu düzenlemekten kaçınması çağrısında bulunmaya karar vermişler, referandumun Kürtler ve KBY için faydalı olmayacağını vurgulamışlardır. Bu bağlamda üç bakan, karşı-önlemleri eşgüdüm içinde alma konusunda mutabakata varmışlar, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunları çözmek için tek yolun Irak anayasası çerçevesinde yapıcı diyalog olduğunu kabul etmiş, bu tırmanışı önlemek için Türkiye ve İran'ın desteğinin önemini vurgulamış, KBY'yi referandumdan vazgeçmeye ikna etmek için uluslararası çabalara duyulan ihtiyacı belirtiş ve uluslararası topluluğa konu üzerindeki çabalarını sürdürme çağrısını yinelemişlerdir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.