20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara22°C
  • İzmir15°C
  • Berlin6°C

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN ALMANYA'YA SERT TEPKİ

Türk Dışişleri Bakanlığı, Büyükada'da insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasıyla ilgili rahatsızlığını dile getiren Almanya'yı haddini aşmakla suçladı.

Türk Dışişleri'nden Almanya'ya sert tepki

20 Temmuz 2017 Perşembe 10:46

Türk Dışişleri Bakanlığı Alman makamlarının Büyükada'da gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucularıyla ilgili açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü'nün ifadelerinin diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalar olduğu belirtilerek, bu açıklamalarla "Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı" suçlamasında bulunuldu.

Açıklamada, "Sözkonusu açıklamalardaki ifadeler, ülkemizi hedef alan farklı terör örgütü mensuplarına kucak açarak, teröristlerin adalet önüne çıkarılmasını engelleyenlerin hukuka yaklaşımlarındaki çifte standartı bir kez daha ortaya koymuştur" ifadesine yer verilerek, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir" denildi.

Alman hükümetinde büyük rahatsızlık yaratan tutuklama sonrası dün Türkiye'nin Berlin'deki büyükelçisi Ali Kemal Aydın, istişarelerde bulunmak üzere Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de çarşamba günü yaptığı basın toplantısında "Son gelişmeler ışığında Türkiye'ye yönelik AB'nin mali yardımlarının gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" demişti.

Tutuklama sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tatilini yarıda keserek Berlin'e geri döndü. Gabriel'in bu sabah saatlerinde Bakanlıkta yapacağı istişarelerin ardından konuyla ilgili önemli açıklamalar yapması bekleniyor. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.